loader
Foto

Galerie foto

Ecoul Bucovinei într-o viață de cântec

Pe 23 septembrie, Sofia Vicoveanca este sărbătorită la TVR Folclor cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 83 de ani.

 

Născută în Toporăuți, aproape de Cernăuți, în 1941, Sofia Vicoveanca, pe numele real Sofia Fusa, și-a dedicat întreaga viață muzicii populare, aducând pe scenă tradițiile și sufletul Bucovinei, pe care le-a trăit din plin încă din copilărie.

De-a lungul carierei sale remarcabile, artista a cucerit publicul cu dragostea sa sinceră pentru cântecele românești, transmițând, prin fiecare apariție, emoții vii și autentice.

Crescută în mijlocul tradițiilor bucovinene, ea a reușit să păstreze viu spiritul satului, aducând în fața publicului nu doar melodii, ci și povești de viață, născute din bucuria și necazurile oamenilor simpli.

În repertoriul său se regăsesc toate etapele vieții rurale, de la cântece de leagăn și de nuntă, până la cele de joc și voie bună, dar și doine pline de dor.

Cei care o urmăresc pe Sofia Vicoveanca nu se bucură doar de o voce inegalabilă, ci de o adevărată fereastră către trecutul plin de tradiție al Bucovinei.

Pe parcursul anilor, a fost o prezență constantă pe micile ecrane, unde a împărtășit momente din viața și cariera ei.

La emisiunea Cântec și poveste,  aceasta a vorbit cu emoție despre lucrurile care îi sunt cele mai dragi, declarând că „adevărata frumusețe constă în ce rămâne în urma ta.”

O puteți admira și în ediţia #Brilliant, difuzată în luna decembrie a anului trecut la TVR INFO, când invitata Loredanei Negrilă a fost marea doamnă a cântecului popular românesc.

Sărbătoarea de la TVR Folclor  este un prilej de a celebra ani plini de muzică, pe care ni i-a dăruit Sofia Vicoveanca.

Fiecare cântec interpretat de ea a adus o parte din sufletul Bucovinei în inimile ascultătorilor, iar contribuția ei la păstrarea tradițiilor românești va dăinui mult timp de acum înainte.

 

 

Logo

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Contribuţiile cercetării şi tehnologiilor în sănătate

Prof. dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, face parte din Asociația Medicilor Români din ...