loader
Foto

Ecaterina Szabo și Dan Grecu, legende vii ale gimnasticii românești

Marea gimnastă și campioană Ecaterina Szabo a câștigat 4 medalii de aur și una de argint la JO 1984 Los Angeles, iar Dan Grecu este primul campion mondial din istoria gimnasticii românești, marcând un început glorios pentru țara noastră pe scena internațională.

 

Dacă doriți să îi revedeți pe legendarii sportivi Ecaterina Szabo și Dan Grecu, o puteți face urmărind ediția de marți, 29 octombrie, a emisiunii „Remember”, de la 18.00, pe TVR SPORT.

Ecaterina Szabo, una dintre cele mai remarcabile gimnaste ale României, și-a început cariera la doar șase ani la Liceul cu Program de Gimnastică din Onești, sub îndrumarea antrenorilor Mihai Agoston și Maria Cosma. Ulterior, s-a pregătit la CSS Cetate Deva, alături de antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu. Debutul său internațional a avut loc în 1980, la Campionatele Europene de juniori de la Lyon, unde a obținut patru medalii de aur la individual compus, sărituri, bârnă și sol.

Ca senioară, Szabo a intrat în competiții internaționale în 1983 la Campionatele Europene de la Göteborg, unde a cucerit două titluri la paralele și sol, o medalie de argint la sărituri și bronzul la individual compus. La Campionatele Mondiale de la Budapesta din același an, a triumfat la sol și a obținut medalii la sărituri, paralele și echipe.

Cele mai mari succese au venit la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde a câștigat patru titluri olimpice (echipe, sărituri, bârnă, sol) și argintul la individual compus. Cu un palmares de 28 de medalii, dintre care 15 de aur, Szabo este o legendă a gimnasticii.

După retragere, și-a continuat cariera ca antrenor în Germania și Franța și a devenit arbitru internațional. Este deținătoare a titlului de Maestru Emerit al Sportului și a fost decorată cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler în 2000, fiind inclusă în Hall of Fame din Oklahoma.

 

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, și pionier al succesului în acest sport, Dan Grecu a fost primul campion mondial din istoria gimnasticii românești, marcând un început glorios pentru țara noastră pe scena internațională.

Cu o carieră ce strălucește prin realizări excepționale, Dan Grecu a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Munchen 1972, Montreal 1976 și Moscova 1980. La Montreal, a câștigat medalia de bronz la inele, devenind astfel primul medaliat olimpic masculin din gimnastica românească. Performanța sa a fost urmată de titluri mondiale remarcabile, inclusiv primul loc la Campionatul Mondial de la Varna în 1974 și prima medalie europeană la Berna în 1975, completându-și palmaresul cu 3 medalii la mondiale și 2 medalii europene.

Gimnastica a fost nu doar o carieră, ci și o vocație pentru Dan Grecu. După retragerea sa ca sportiv, a devenit antrenor de elită, conducând echipa masculină a României pe toate podiumurile majore ale lumii. Sub îndrumarea sa, echipa României a câștigat bronzul olimpic în 2004, bronzul mondial în 1995 și aurul european în 2002 și 2004. Grecu a fost un model de dedicație și muncă, aducând România în prim-planul gimnasticii mondiale și demonstrând că „munca bate talentul”.

În acest an, Dan Grecu a fost onorat cu Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), o distincție care recunoaște contribuțiile sale excepționale la sportul olimpic. Cu o carieră ce a inclus 9 ediții ale Jocurilor Olimpice - 3 ca sportiv, 3 ca antrenor și 3 ca arbitru internațional - Grecu și-a lăsat amprenta adâncă în lumea gimnasticii. „Am participat la 9 ediții ale Jocurilor Olimpice și am văzut în sală sportivi care au realizat rezultate de excepție. Gimnastica a fost viața mea, iar munca și dedicarea au fost cheia succesului”, a declarat Dan Grecu.

 

Dacă doriți să îi revedeți pe legendarii sportivi Ecaterina Szabo și Dan Grecu, o puteți face urmărind ediția de marți, 29 octombrie, a emisiunii „Remember”, de la 18.00, pe TVR SPORT.

Credit foto: pixabay.com/anovva, Ania Klara

 

Logo

 
George Lungoci: „Din noiembrie, suntem bombardați cu cadouri, cu brazi, cu campanii de marketing care nu se mai termină... o lume disperată...”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Puterea râsului - lumea umorului studenţesc din anii ’80

Documentarul „Puterea râsului” face parte din seria „După 25 de ani” și a fost difuzat în anul 2014 la TVR1.

Presiunea competițională, una dintre cele mai mari provocări ale sportivilor

Presiunea competițională este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sportivii, indiferent de nivelul lor de performanță.