loader
Foto

Galerie foto

Ducesa: „un film istoric atrăgător, montat impecabil”

Sâmbătă seara, de la ora 20:10, la TVR 2 ne-am întâlnit cu Ralph Fiennes şi Keira Knightley în „Ducesa” (The Duchess), filmul din 2008 care spune povestea ducesei Georgiana Cavendish din secolul al XVIII-lea.

 

„Ducesa” este o dramă britanică din 2008, regizată de Saul Dibb şi bazată pe biografia ducesei Georgiana Cavendish, scrisă de Amanda Foreman. Acţiunea are loc în Anglia sfârşitului de secol al XVIII-lea,  când Georgiana Spencer este obligată să se mărite, la 17 ani, cu William Cavendish, duce de Devonshire.

O femeie frumoasă, înzestrată cu mult farmec, Georgiana Cavendish este supusă la numeroase abuzuri din partea ducelui, care o vede doar ca mama viitorului său moştenitor. Ea este constrânsă să accepte un ménage à trois alături de amanta soţului său, Bess, care îi fusese cândva şi cea mai bună prietenă.

Pentru a compensa neîmplinirile personale, ea se angajează în viaţa publică şi participă activ la campania partidului liberal, prilej cu care începe o relaţie cu viitorul premier Charles Grey.

Roger Ebert, criticul ziarului Chicago Sun-Times, descria pelicula ca fiind  „un atrăgător film istoric, şi impecabil montat, îmbrăcat, coafat şi împănat, unde soţul şi soţia petreceau ore întregi îmbrăcându-se pentru o cină la care aveau să se certe dacă friptura de berbec e bună. Cu actriţa Keira Knightley în rolul ducesei şi Ralph Fiennes interpretându-l pe soţ, o astfel de conversaţie este ca un teren minat. Soţul nu vorbeşte, i se adresează doar atunci când îi oferă instrucţiuni şi este obsedat ca ea să-i ofere un moştenitor mult mai repede”.

Din totalul de 19 nominalizări strânse, „Ducesa” a câştigat: 2 premii Oscar (cele mai bune costume, cele mai bune decoruri) şi un BAFTA (pentru cele mai bune decoruri). Keira Knightley a devenit cunoscută prin interpretările sale impecabile din filme de epocă precum „Mândrie şi prejudecată”  (nominalizată la Oscar şi Globurile de Aur pentru cea mai bună actriţă), „Atonement” (încă o nominalizare la Globurile de Aur), „Silk”, „A Dangerous Method” sau „Anna Karenina”.

Ducele de Devonshire este interpretat de Ralph Fiennes, actorul britanic cunoscut pentru rolul lui Amon Goeth din „Lista lui Schindler” (recompensat cu o nominalizare la Oscar şi BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar) şi interpretările sale impecabile ale dramelor shakespeariene. De-a lungul carierei sale, el a mai jucat în filme ca „Pacientul englez” (pentru care a fost nominalizat la Oscar, BAFTa şi Globurile de Aur), „Strange Days”, „The end of the Affair”, „In Bruges”, „Red Dragon”, „Marile Speranţe”, seria „Harry Potter”.

 

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...