În urma articolului TVR: interese şi prietenii, publicat de Jurnalul Naţional în ediţia din data de 12 martie 2007, vă transmitem, în temeiul art. 69 şi al art. 70 din Legea presei nr. 3/1974, precum şi al Codului deontologic al jurnalistului, următorul drept la replică din partea preşedintelui-director general al TVR, Tudor Giurgiu, cu solicitarea de a-l publica în aceleaşi condiţii ca şi articolul la care facem referire.
Tudor Giurgiu:
» TVR a rămas fără bani
Televiziunea Română nu a rămas fără bani şi nici nu se află în imposibilitate de plată. Am precizat de mai multe ori că situaţia financiară a televiziunii publice este stabilă.
» Falimentul televiziunii publice
Falimentul TVR este o aberaţie născocită de Jurnalul Naţional, cu care se încearcă intoxicarea opiniei publice. Declararea unei pierderi din punct de vedere financiar-contabil de către o societate de media (şi nu numai) nu are nicio legătură cu falimentul. În altă ordine de idei, France Televisions, televiziunea spaniolă şi încă alte opt televiziuni publice europene raportează constant pierderi anuale şi nu sunt în faliment. Reiau definiţia cuvântului faliment: situaţia de insolvabilitate în care se află un comerciant, un industriaş etc., declarată de o instanţă judiciară (conform DEX, Bucureşti - 1998). Deci nu are nici o legătură cu TVR.
» TVR are 100 de miliarde de lei vechi datorii
Televiziunea publică nu are datorii la zi, ci facturi scadente în luna martie, ca orice altă societate comercială. Acestea nu pot fi considerate datorii.
» TVR a renunţat la transmiterea Mondialelor de box de la Montreal, din lipsă de fonduri
Comitetul Director a decis că TVR nu va transmite galele de box profesionist de la Montreal (Atenţie: e diferenţă între acestea şi campionatele europene sau mondiale de box amator!). Decizia ţine de strategia editorială a TVR. Interesul scăzut pentru acest eveniment se pare că nu justifică eforturile televiziunii de a-l difuza.
» La începutul lui 2005, Tudor Giurgiu era un tânăr şi promiţător regizor
La începutul lui 2005, eram în egală măsură: director artistic în cadrul Atomic TV, primul post muzical românesc, între 1998-1999; între 2002 şi 2005, iniţiatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj, cel mai important eveniment cinematografic din România postcomunistă; participant la seminarii internaţionale în producţie de film/tv, cum ar fi: East West Producers Seminars (organizat de British Screen şi British Know-How Fund - 1994), Real Film and TV Producing (Amsterdam Summer University - 1994), Eureka Audiovisuel (2000) sau Berlinale Talent Campus (2003); Resident Artist la 911 Media Arts Center din Seattle, urmare a unei burse în cadrul proiectului Artslink (1997).
» Numit în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune în mai 2005
Am fost numit în funcţia de preşedinte-director general al TVR la finalul lunii iunie 2005.
» Regizorul Tudor Giurgiu şi-a luat la scurt timp concediu trei luni
În 2005 am avut concediu în total aproximativ opt săptămâni, din care 11 zile - concediu de odihnă, iar restul a fost concediu fără plată.
» Multi Media Est semnatara după aceea a unui contract cu SRTv pentru achiziţionarea unui film la un preţ îngrijorător, de 80.000 de euro
TVR nu a semnat niciun contract de achiziţie film cu firma Multi Media Est.
» Primul scandal în care a fost implicat Tudor Giurgiu: licitaţia pentru desemnarea unei societăţi care să administreze spaţiul publicitar al TVR; comisia (...) nu a văzut nicio problemă că firma câştigătoare are o experienţă diversă doar prin... asociere, în Splendid Media Zece
Nu aveţi niciun argument pentru asocierea licitaţiei de desemnare a companiei care să administreze spaţiul publicitar al TVR şi cuvântul scandal. Dimpotrivă, rezultatele, după primul an de contract, arată că TVR a obţinut venituri însemnate din publicitate şi modalitatea de lucru - contract de mandat - este mult mai avantajoasă decât precedenta formă, de asociere pentru exploatarea spaţiului publicitar - contract de asociere în participaţiune.
Nimeni nu a sesizat probleme la data desfăşurării licitaţiei, toţi membrii comisiei validând decizia - printre ei s-a aflat şi Sabina Petre, actualul director executiv al postului Antena 2 şi director Business Administration Media, TV şi Radio, la trustul Intact, din care face parte şi Jurnalul Naţional.
» Splendid Media aparţine SC Academia Caţavencu SA, acţionarul majoritar al Poligraf SA, care controlează, în proporţie de 52%, administratorul reclamei TVR
Informaţiile privind acţionariatul Splendid Media sunt false. Conform Registrului Comerţului, acţionariatul companiei este format din:
o Radu Budeş - 23.99%
o Cătălin Săndulache - 23.99%
o SC Regent House Printing and Publishing (Călin Husar, Nicolae Raţiu) - 26%
o Sorin Marin - 13%
o Doru Buşcu, Mircea Toma, Liviu Mihaiu 1.70% (fiecare)
o Cornel Ivanciuc, Ioan T. Morar, Octav Mardale 1.42% (idem)
o Eugen Istodor, Viorel Motoc, Sorin Vulpe 1.21% (idem)
o Superb Advertising - 0.02% (acţionari Radu Budeş şi Cătălin Săndulache)
Prin urmare, Poligraf nu mai este printre asociaţi şi Academia Caţavencu nu controlează administratorul reclamei TVR.
» Ioana Moldovan este (sau a fost în cursul anului trecut) şi producător la: Lumea citeşte, Instructor cool, Cool hunting.
Cool hunting este o emisiune care a fost difuzată de Antena 1 în urmă cu câţiva ani şi nu are nici o legătură cu Ioana Moldovan sau firma Format Factory. Emisiunea Cool hunting nu a figurat niciodată în grila de programe a vreunui canal TVR. De asemenea, reamintesc faptul că Ioana Moldovan colaborează cu TVR dinainte ca eu să vin aici.
» Serialul 601 are un buget de 1 milion de euro, după cum spun surse din TVR
Contractul pentru serialul 601 (titlu de lucru) nu a fost semnat, iar informaţia că această producţie are un buget de 1 milion de euro nu are nici o bază, este aberantă şi neconformă cu realitatea.
» Comisiile de selecţie a scenariilor şi producţiilor independente (...) au fost conduse de Tudor Giurgiu sau de un alt apropiat; din ele a făcut parte şi un membru al redacţiilor din grupul Caţavencu
În comisiile de selecţie a proiectelor nu au fost membri din redacţiile grupului Caţavencu. Negocierea contractelor de emisiuni şi semnarea devizelor nu sunt sarcinile preşedintelui-director general.
» Filmex România, responsabilă cu filmările la Legături bolnăvicioase, a semnat apoi un contract cu SRTv, ca şi coscenaristul Răzvan Rădulescu
Filmex nu a semnat niciun contract cu Televiziunea Română. Nici Răzvan Rădulescu nu a semnat vreun contract cu TVR.
Iar Filmex România nu a fost responsabilă cu filmările la Legături bolnăvicioase. Eu am fost, poate, singurul responsabil cu filmările.
» Viorica Capdefier este asociata lui Giurgiu din societatea Rodeo Casting Services, societatea care între timp a avut colaborări şi cu producătorii independenţi finanţaţi de televiziunea publică
Rodeo Casting Services, societate la care am acţiuni, nu a avut niciun fel de colaborare cu producătorii independenţi finanţaţi de televiziunea publică.
» Oamenii din industria de publicitate (...) şi-au continuat activitatea cu instituţia condusă de regizorul debutant. Pe listă se regăsesc angajaţii şi colaboratorii revistei Re:ply, editată de o societate a lui Tudor Giurgiu
Revista editată de o societate a mea nu se numeşte RE:PLY, ci RE:PUBLIK. Angajaţii şi colaboratorii acestei reviste nu au colaborat cu TVR.
» Claudia Nedelcu se ocupă cu achiziţiile şi producţiile de filme, seriale şi documentare, (...) este perfect implicată în achiziţia de filme de către SRTv de la Transilvania Film
Claudia Nedelcu nu se ocupă de achiziţii de filme, seriale şi documentare. De achiziţiile TVR se ocupă Serviciul Achiziţie-Vânzare Programe şi Subtitrare, care este total diferit de Colectivul Editorilor Coordonatori. Pentru conformitate, vă rog să consultaţi site-ul www.tvr.ro, secţiunea Organizaţie - Editori Coordonatori. Prin urmare, Claudia Nedelcu nu e implicată în niciun fel de achiziţie de la Transilvania Film.
» Gimina Maxim are, de asemenea, experienţă în producţia de clipuri publicitare domeniu în care a colaborat cu tânărul regizor Tudor Giurgiu
De-a lungul carierei mele de regizor de clipuri publicitare, nu am colaborat în niciun fel cu Gimina Maxim, în calitate de producător de spoturi.
» O treime din contribuţia SRTv la Fondul Cinematografic a luat calea conturilor firmelor soţiei lui Tudor Giurgiu: Libra Film şi Hai-hui Entertainment
Contribuţia Televiziunii Române la Fondul Cinematografic nu a luat calea conturilor firmelor menţionate. Reiau lista filmelor finanţate în 2006 de către TVR, cât şi angajamentele de plată în 2007.
Filmele care au primit finanţare de la TVR în 2006
Nr. contact - Firmă - Film, Regizor
10476/01.06.06 - MDV FILM - ÎNGERUL NECESAR, Gheorghe Preda
10589/12.06.06 - CASTEL FILM - LEGIUNEA STRĂINĂ, Mircea Daneliuc
10521/07.06.06 - MEDIA PRO - CALIFORNIA DREAMING, Cristian Nemescu
10783/03.07.06 - ARTIS FILM - POVESTEA UNUI SECOL, Adrian Popovici
11050/21.08.06 - TOTAL TV - COCOŞUL DE CATIFEA, Radu Gabrea
11055/22.08.06 - MRAKONIA FILM - DACĂ BOBUL NU MOARE, Sinisa Dragin
11202/13.09.06 - AGER FILM - SCHIMB VALUTAR, Nicolae Mărgineanu
11203/13.09.06 - PARADOX FILM - VISĂTORUL, Marius Barna
11449/12.10.06 - ARTE VIZUALE - LA DRUMUL MARE, Gabriel Sârbu
11585/07.11.06 - HI FILM PROD. - RĂZBOI PE CALEA UNDELOR, Alexandru Solomon
11607/09.11.06 - CAMPION FILM - UN EURO GREU, UN EURO UŞOR, M.Şopterean
11618/10.11.06 - MOBRA FILM - AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR, Cristian Mungiu
Producţiile în curs de contractare în 2007
Nume proiect - Firmă - Regizor
CĂLĂTORIA LUI GRUBER - RADU GABREA STUDIO - Radu Gabrea
LOGODNICII DIN AMERICA - AGER FILM - Nicolae Mărgineanu
EUROPOLIS - TUGALL FILM - Corneliu Gheorghiţă
MARILENA - ATLANTIS FILM - Mircea Daneliuc
WEEK-END CU MAMA - MEDIAPRO - Stere Gulea
SARMA - MANDRAGORA - Andreea Păduraru
» Cinci sunt filmele pentru care a câştigat Giurgiu, presonal sau prin firma soţiei, finanţare de la CNC. Două dintre acestea au norocul de a fi coproduse de către SRTv
Pe durata mandatului meu de preşedinte-director general, nu s-a încheiat şi nici nu se va încheia vreun contract de finanţare între SRTv şi vreo firmă unde eu sau rudele mele am fi avut vreo legătură. Ca urmare, nici cele două filme invocate nu vor fi co-finanţate de televiziunea publică pe durata acestui mandat.
» Horaţiu Nicolau: L-am sunat trei zile la rând pe Giurgiu şi i-am lăsat un mesaj cât se poate de clar la secretariat: "Daţi-mi banii!". Şi toată lumea din TVR îmi zicea că nu sunt bani
Afirmaţiile domnului Nicolau sunt total false şi aşteptăm justiţia să facă dreptate.
Publicarea de către Jurnalul Naţional a unor informaţii false, fără o verificare prealabilă a veridicităţii acestora şi fără a da posibilitatea celui la care articolul se referă să-şi exprime punctul de vedere, anterior publicării articolului, reprezintă o încălcare a celor mai elementare norme ale eticii jurnalistice, fapt pentru care îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţelor judecătoreşti, pentru repararea prejudiciului de imagine suferit. Sper ca pe viitor cotidianul Jurnalul Naţional să evite publicarea unor informaţii false, fără a-mi da posibilitatea de a-mi exprima un punct de vedere, aşa cum minime cerinţe ale deontologiei jurnalistice o impun.
DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE