loader
Foto

Dragoste dincolo de moarte: opera „Tristan şi Isolda”, la TVR 1

RECOMANDARI

Compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, Richard Wagner a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical. Povestea operei sale „Tristan şi Isolda” - în episodul 11 al seriei „Unora le place opera”. Sâmbătă, 1.04, ora 15.30.

 

De data aceasta, în noul episod al seriei documentare „Unora le place opera”, ne îndreptăm spre Cadaques, Costa Brava, pentru a vorbi despre o mare poveste de dragoste, despre o dragoste dincolo de moarte, ceea ce Tristan și Isolda au simțit unul pentru celălalt. Iar pentru a ne împărtăşi formidabila poveste, Ramón Gener va discuta cu soprana suedeză Irene Theorin într-un cadru exotic, la bordul unei bărci cu pânze. Pe lângă discuţiile cu specialişti, Ramón Gener stă de vorbă şi cu oameni anonimi care au trăit poveşti de dragoste aidoma celei a protagoniştilor legendei. Ei reprezintă un contrapunct şi ne arătă că dragostea este mai puternică decât moartea.

(w882)

(w882)

(w882)

Într-o discuţie ca între prieteni, gazda seriei documentare, Ramón Gener, ne va explica ce este un laitmotiv și ne va arăta castelul pe care Dalí l-a cumpărat pentru marea lui dragoste, Gala, în Port Lligat. Toate acestea vor fi asezonate cu minunata partitură pe care Wagner a scris-o pe baza întâlnirii sale cu Mathilde, femeia care a inspirat această mare operă.

(w882)

(w882)

(w882)

Povestea operei „Tristan şi Isolda”

(w882)

„Tristan și Isolda” este opera în trei acte aparţinând compozitorului german Richard Wagner, cu muzica și libretul semnate tot de acesta.

Premiera operei a avut loc la Nationaltheater München în 10 iunie 1865, sub conducerea dirijorului Hans von Bülow, conform wikipedia.org.

În aproximativ 4 ore, compozitorul ne spune povestea care porneşte de la legenda celtică medievală „Tristan şi Isolda”, a cărei temă principală este dragostea dintre Tristan (Tristram), cavaler de Cornwall, și prințesa irlandeză Isolda (Iseult, Isolde, Yseult). Subiectul a influențat literatura vest-europeană ulterioară, în special povestea de dragoste dintre Lancelot și Guinevere din cadrul ciclului literar al Cavalerilor Mesei Rotunde.

(w882)

Despre compozitorul Richard Wagner

(w882)

Compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, Richard Wilhelm Wagner a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.

Wagner s-a considerat pontiful unui cult artistic înrădăcinat în cultura germană, inspirată din vechile legende nordice, cu personaje eroice, care se mișcă într-o lume supranaturală. Această artă, gravitând în jurul dramei muzicale, trebuia să dea naștere acelei opere naționale, care să fie pentru germani ceea ce tragedia clasică fusese pentru grecii antici. Drama muzicală wagneriană se opune divertismentului operei tradiționale, bazându-se pe o acțiune sacră, alegorie a dramei interioare, printr-o unitate indisolubilă cu textul, scris de Wagner însuși pentru majoritatea partiturilor sale. Wagner introduce ca inovații „melodia infinită" și „motivul conducător" (das Leitmotiv), procedeu simbolic de sugerare și evocare a unor teme psihologice, a unor momente-cheie în desfășurarea dramatică.

Creația wagneriană a avut o influență covârșitoare asupra evoluției ulterioare a muzicii. Compozitori ca Anton Bruckner, Gustav Mahler, Claude Debussy (la începutul activității sale), Arnold Schönberg, Richard Strauss s-au dezvoltat sub influența muzicii lui Richard Wagner.

În fiecare sâmbătă, ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp! Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 15.30.

 

 

 

 
Întâlniri care schimbă destine, în „Francisc – Papă al surprizelor”

Un documentar emoționant și revelator despre omul care, prin gesturi simple și neașteptate, a reușit să marcheze viețile celor care l-au ...

„Papa Francisc – vorbe și fapte”: o incursiune tulburătoare în inima liderului spiritual al supranumit „Papa săracilor”

Un portret profund și revelator al celui care a schimbat fața Vaticanului. Documentarul „Papa Francisc – vorbe și fapte” aduce pentru prima dată ...

Momentele-cheie din pontificatul Papei Francisc: „Un papă al milostivirii”

De-a lungul pontificatului său, Papa Francisc a pledat pentru cei mai vulnerabili și a adoptat poziții îndrăznețe pe subiecte diverse, de ...