loader
Foto

"Dosar România": despre cultul lui Arsenie Boca

Joi, 2 noiembrie, ora 21.00, pe TVR 1, la "Dosar România", s-a discutat despre un fenomen social care a cunoscut o amploare uriașă în ultimele două decenii: cultul lui Arsenie Boca.

 

La mormântul celui supranumit “Sfântul Ardealului” are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje din toată Ortodoxia, iar Biserica se pregătește să-l treacă “oficial” în rândul sfinților pe cel pe care credincioșii îl văd deja ca atare.

(w882) invitati

Istoria, pe scurt, este aceasta. Fostul staret de la mănăstirea hunedoreană Prislop a devenit o legendă datorită faptelor și vorbelor sale, considerate miracole și viziuni profetice.

În vremea comunismului, la el au venit să-i ceară ajutorul mii și mii de români. Pentru asta, a fost hărțuit permanent, anchetat și chiar arestat de autoritățile comuniste, acuzațiile oficiale fiind însă de colaborare cu Mișcarea Legionară.

(w882) platou dos

După moarte, figura lui Arsenie Boca a căpătat o forță tot mai mare de atracție, iar pe seama imaginii sale s-a creat o industrie extrem de profitabilă, care comercializează de la obiecte religioase până la produse naturiste. A beneficiat de o atenție constantă în mass-media și s-au făcut filme documentare despre el, ultimul dintre acestea stârnind un val de controverse în spațiul public.

(w882) Iaru

Florin Iaru - scriitor

Există, așadar, fără dubii, un interes enorm față de acest personaj în societatea românească și realizatorii emisiunii și-au propus să răspundă acestui interes, alături de invitații emisiunii:

  • Cristian Filip - presedintele Fundației Arsenie Boca
  • Florin Iaru - scriitor
  • Parintele Antim David de la Schitu Magureanu
  • Liliana Nastase - jurnalist TVR
  • Răzvan Butaru - jurnalist TVR

(w882) Butaru

Răzvan Butaru - jurnalist TVR

***

Moderator: Mihai Radulescu

Producător: Răzvan Butaru

Logo

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...