Din 2 martie, la TVR 1 revedem episoadele prestigioasei colecţii „Apocalypse: WWI”, realizată de France Televisions şi bazată pe materiale de arhivă colorizate. Cele cinci episoade ale seriei documentare - sâmbăta, de la ora 21.00.
A fost sacrificiul unei întregi generaţii de pe glob o tragedie necesară sau putea ea fi evitată? Rădăcinile celui de-al Doilea Război Mondial pot fi găsite în distrugerile făcute de Primul şi în Tratatul de la Versailles?
Seria documentară Apocalipsa: Primul Război Mondial (APOCALYPSE: WWI, Franţa-Canada, 2014), realizată de Isabelle Clarke şi Daniel Costelle, povestitor François Arnaud, încearcă să răspundă acestor întrebări printr-o abordare atât globală, cât şi personală şi emoţionantă. Cele cinci episoade încearcă să refacă parcursul civililor şi al soldaţilor de pe tot globul, anonimi sau celebri, care au luptat pentru supravieţuire în acea perioadă unică din istoria omenirii, pe de o parte – eroică, pe de alta - barbară...
Seria a fost produsă folosind peste 500 de ore de materiale de arhivă, multe dintre acestea nefiind vreodată văzute, dar, în materialul final, complet colorizate. Povestea ne poartă pe câmpurile de luptă, în minţile celor care guvernau, dar şi în centrul poveştilor de viaţă ale oamenilor, civililor obişnuiţi din spatele liniilor frontului, graţie unor filme realizate de amatori, foarte rare despre acea perioadă.
Vom trece din tranşeele din Nordul Franţei până pe fronturile mai puţin cunosute din Rusia, Serbia, Turcia, Palestina şi deşerturile Arabiei, unde milioane de soldaţi de pe cinci continente şi-au pierdut viaţa sau au suferit în urma rănilor fizice sau de natură psihică. Mulţumită numeroaselor scrisori, jurnale sau cărţi scrise în timpul războiului, filmele readuc la viaţă amintirile şi experienţele acestor bărbaţi şi femei şi ne ajută să înţelegem mai bine şi să simţim cum lumea de ieri a fost condusă către apocalipsă.
Episodul 1: Furia – sâmbătă, 2 martie, ora 21.00
În 28 iunie 1914, asasinarea arhiducelui Franz-Ferdinand la Sarajevo a declanşat cel mai fatal conflict pe care-l cunoscuse lumea vreodată. Germania a devenit inamicul Franţei, a invadat Belgia, şi, în septembrie, ajunsese deja la porţile Parisului. Până când va purta Germania războiul?
Episodul 2: Teama - sâmbătă, 9 martie, ora 21.00
Armata franceză opreşte avansul german în bătălia de pe Marna, în timp ce trupele germane îi blochează pe ruşi la Tannenberg, pe frontul răsăritean. În Franţa, părţile combatante se îngroapă în tranşee pentru 4 ani. Soldaţi din colonii vin să le dea o mână de ajutor colonizatorilor şi, astfel, războiul devine unul global.
Episodul 3: Infernul - sâmbătă, 23 martie, ora 21.00
1916. Războiul s-a întins în toată Europa, de la tranşeele din Franţa până la Alpii italieni şi în Balcani, şi până dincolo de graniţa răsăriteană a continentului. Conflictul capătă şi o dimensiune industrială: milioane de obuze cad pe câmpurile de luptă. Bătăliile de la Verdun şi de pe Somme sunt cele mai cumplite din acest al doilea an de război. Cine mai poate opri această maşinărie infernală?
Episodul 4: Turbarea - sâmbătă, 30 martie, ora 21.00
1917. Oamenii s-au săturat de război. În spatele fronturilor, răzmeriţele se ţin lanţ, precum cea care l-a detronat pe ţarul Rusiei; pe front, soldaţii încep să se răzvrătească, de exemplu în timpul luptei de la Chemin des Dames din Franţa. Atacurile submarinelor germane din Atlantic vor forţa până la urmă intrarea americanilor în război, dar ei sosesc prea târziu ca să ajute la prevenirea carnagiului din bătălia de la Passchendaele…
Episodul 5: Izbăvirea - sâmbătă, 6 aprilie, ora 21.00
Pentru aliaţi, totul pare pierdut. Italienii sunt înfrânţi la Caporette, iar Rusia bolşevică se retrage din război. Dar întăririle americane sunt decisive şi aliaţii ies victorioşi. Din păcate, Tratatul de la Versailles a creat atâtea nemulţumiri încât, după 20 de ani, el va avea consecinţe dezastruoase.