Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? De câte feluri este uzucapiunea și de ce probe avem nevoie pentru a o dovedi? Care este procedura legală pentru a înscrie dreptul de proprietate pentru un bun dobândit prin uzucapiune? Cum poate fi contestat acest drept? Care sunt condiţiile posesiei şi termenele uzucapiunii, cum identificăm temeiurile de drept pentru a formula o cerere admisibilă?
Ce presupune tot acest proces? Detalii, în ediţia de miercuri, 27 noiembrie, a emisiunii ”Oamenii și legea”. De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU este Andreea CRISTEA, avocat.
În vederea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este nevoie ca bunul imobil să fie cuprins în circuitul civil, bunurile imobile ce aparțin domeniului public nefiind posibil să fie uzucapate, excepție făcând bunurile imobile din domeniile private ale statului sau consiliilor locale. Uzucapiunea se poate invoca prin acţiune în justitie și prin cale de excepție.
Potrivit legii, în toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă și-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terță persoană să își fi inregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
***
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacţională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR