DropCoal – primul experiment spaţial complet românesc - este acum operațional pe Stația Spațială Internațională. Dezvoltat de Romanian InSpace Engineering (RISE) şi operat integral din România, DropCoal va rula experimente științifice timp de 6 luni la bordul Stației.
Lansat la începutul lunii noiembrie de la centrul spaţial NASA Kennedy Space Center din Florida, SUA, la bordul capsulei Dragon cargo din cadrul misiunii CRS-31, dispozitivul DropCoal realizat de RISE a fost instalat și conectat cu succes în compartimentul dedicat din modulul european Columbus de către astronautul Donald Pettit.
Iar data de 15 noiembrie 2024 marchează un moment important pentru DropCoal, fiind ziua în care acesta a fost activat la bordul Stației Spațiale Internaționale şi echipa de ingineri de la RISE a putut opera dispozitivul prin intermediul centrului de control aflat la sediul companiei, în camera de control al misiunii.
„DropCoal este un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și dezvoltat integral de RISE pentru a găzdui un experiment științific. Scopul acestui experiment este de a studia modul în care două picături de lichide diferite se comportă în microgravitație. Misiunea a fost propusă de un grup de cercetători ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, care a asigurat conducerea echipei științifice a proiectului. Descoperirile acestui experiment au implicații deosebite pentru misiunile de lungă durată, de la administrarea de medicamente astronauților, la alimentarea cu combustibil a rachetelor”, se arată într-un comunicat.
DropCoal este astfel prima misiune spațială completă, de la faza de concept până la operare și procesare a datelor științifice, dezvoltată în România ca stat membru al Agenției Spațiale Europene (ESA).
Proiectul DropCoal marchează mai multe premiere: prima sarcină utilă proiectată şi fabricată integral în România care ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, RISE fiind de altfel prima entitate din România care a dezvoltat un experiment validat de comisiile de siguranţă ale ESA şi NASA pentru a fi utilizat la bordul ISS (zbor cu echipaj uman).
„Dezvoltarea și pregătirea pentru lansare a experimentului DropCoal ne-a oferit șansa să coagulăm la nivelul companiei atât o echipă de experți din domenii complementare care pot să rezolve probleme tehnologice complexe, cât și baza logistică pentru implementarea unor proiecte de anvergură în domeniul spațial”, declară Mugurel Bălan, managerul proiectului și co-fondator al RISE.
Echipa oamenilor de știință care au propus experimentul este condusă de experți ai Institutului Național pentru Fizica Laserilor Plasmei și a Radiației INFLPR România în colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt (Germania) și Universitatea Carnegie Mellon (Statele Unite ale Americii) şi se aliniază eforturilor Agenției Spațiale Române (ROSA) de a dezvolta domeniul spațial în România.
DropCoal este, de asemenea, prima sarcină utilă integral testată pentru zbor în România prin parteneriate cu diferite institute de cercetare și companii naționale.
Compania RISE operează în domeniul ingineriei aerospațiale din 2017 și are la activ numeroase proiecte în domeniul tehnologiei spațiale dezvoltate pentru Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română. Compania a finalizat cu succes sau are în diferite stadii de implementare multe alte proiecte din domeniul spațial de la sisteme de poziționare precisă pe orbită până la sisteme terestre pentru monitorizarea interferențelor GNSS.
credit foto: RISE, NASA.GOV