loader
Foto

Din 1 octombrie, la TVR 3: Cult@rt - sezonul patru

Cu Marius Constantinescu, de luni până vineri, de la ora 22.00 - urmăriţi emisiunea-magazin care vă aduce în fiecare seară cele mai relevante informaţii culturale din întreaga ţară.

 

Luni, 1 octombrie, la TVR 3 începe cel de-al patrulea sezon al emisiunii Cult@rt - magazinul de arte prezentat de Marius Constantinescu în fiecare seară, de luni până vineri, de la ora 22.00. Zilnic, la Cult@rt aflăm împreună ce se întâmplă relevant în viaţa dinamică a produsului cultural, pentru a-l desface, a-l explica, a-l urmări şi, nu în cele din urmă, pentru a ne lăsa fermecaţi de tot ceea ce ne îmbogăţeşte spiritual.

Aşa cum ne dezvăluie Marius Constantinescu în numele întregii echipe, la Cult@rt “vom sta de vorba cu artizanii evenimentelor şi le vom urmări cu ochi profesionist, dar şi pasionat. În plus, vom avea la fiecare ediţie momentul România 100, în care vom face o selecţie subiectivă, dar indiscutabilă valoric, a câtorva mari momente din parcursul acestor o sută de ani, momente pe care le vom analiza şi comenta împreună cu cei mai respectaţi experţi din România în domeniile respective. De la istorie la cinematografie, de la muzică la antropologie, de la arhitectură la moravuri şi năravuri, pe toate le vom întoarce şi pe faţă, şi pe dos, într-o privire lucidă, dar şi tandră, întinsă pe un... centenar”.

Încă din prima săptămână, Cult@rt începe noul sezon “în forţă” cu invitaţi de prima mână: scriitorul Radu F. Alexandru, istoricul Georgeta Filitti, violoncelistul Adrian Naidin , actorul şi regizorul italian Michele Modesto Casarin, scriitorul şi jurnalistul Alexandru Mironov, pianista Raluca Ouatu, dirijorul Constantin Grigore, regizorul Dinu Tănase – aceştia fiind doar câţiva dintre  cei care vor veni în noul studio al emisiunii în primele cinci ediţii.

Luni, 1 octombrie, Marius Constantinescu va sta de vorbă cu scriitorul Radu F. Alexandru, amfitrionul Telecinematecii la Televiziunea Română – despre lansarea noului său volum şi cu Mircea Neacşa, coordonator cu atribuţii de director al TVR 3, postul care în această lună împlineşte 10 ani de existenţă.

În aceeaşi ediţie străbatem întreaga ţară: ajungem la Iaşi unde s-a desfăşurat evenimentul Magia serii în sunet şi lumină organizat de Opera Națională Română Iaşi ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, la Craiova unde vizităm expoziţia Oglinzi Oglindite, la Timişoara unde îl cunoaştem pe Alex Szollo- un scritor marcat de un diagnostic crunt dar nu definit de el. Tot în prima ediţie poposim la Festivalul Medieval de la Sighişoara şi la ineditul Festivalul Stradal WonderPuck care a adus publicului o combinaţie neaşteptată între atmosfera medievală, păpuşile gigant şi muzica lui Michael Jackson.

Marţi, 2 octombrie, Marius Constantinescu discută cu istoricul Georgeta Filitti despre  Romania din 1918 până în prezent,  cu managerul Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, Carmen Croitoru despre ceea ce înseamnă politicile de management cultural şi cu violoncelistul Adrian Naidin despre “100 de ani într-o sută de minute”.

Expoziţiile de la Galeria Victoria din Iaşi şi Muzeul Naţional al Banatului, Festivalul de carte şi muzică LIBRIS Braşov şi Biserica de lemn din Dangăul Mare, judeţul Cluj, sunt doar câteva dintre restul subiectellor pregătite pentru ediţia de marţi.

Miercuri, 3 octombrie ne îndreptăm atentia spre cea mai recentă premieră a Teatrului Stela Popescu, “Dragostea celor trei portocale” – invitaţi în studioul Cult@rt fiind regizorul Michele Modesto Casarin şi asistentul de regie Ioana Rufu. În aceeaşi ediţie, Marius Constantinescu îl provoacă pe invitatul său, arhitectul Emil Ivănescu, să ne explice cum s-a schimbat la faţă România în ultima sută de ani sub “machiajul” arhitecturii – considerând că arhitectura nu ne ordonează doar mediul în care locuim (oraşe, străzi, locuinţe), ci ne oglindeşte şi  felul de a fi, de a ne raporta la ceilalţi.

Joi, 4 octombrie, în studioul CULT@rt Marius Constantinescu discută despre invenţii şi inventatori cu Alexandru Mironov, unul dintre cei mai pasionaţi români de acest domeniu, despre Festivalul Vinului Moldovei – cu Oana Drăgulinescu şi Cristian Hossu, organizatorul evenimentului şi despre cel mai nou proiect al Fundaţiei Abracadabra - cu Marian Râlea, preşedintele acesteia.

În plus, Vlad Ivanov, unul dintre cei mai apreciaţi actori români premiat de 5 ori cu Gopo, a acordat emisiunii un amplu interviu despre ce a însemnat pentru el să lucreze cu actori de la Hollywood, despre partituri actoriceşti şi despre semnificaţia personajelor sale.

Tot joi, la CULT@rt aflăm cum în 1969 trei profesori au combinat arta cu matematica într-un mod revoluţionar, mergem pe urmele copiilor din Cucuteni la atelierele de creaţie susţinute de artişti din Spania, Turcia şi România şi admirăm creaţiile artiştilor plastici participanţi anul acesta la tabăra internaţionala de la Raciu, judeţul Mureş – şi care au încercat, prin lucrările lor, să contureze tabloul Marii Uniri.

Vineri, 5 octombrie, prima săptămână a noului sezon se încheie cu o ediţie ce are o largă paletă de subiecte: muzică, film, portrete de creatori şi poveşti cu parfum cultural din toata ţara. Invitaţii în studioul emisiunii sunt pianista Raluca Ouatu şi dirijorul Constantin Grigore – care vor prezenta proiectele celei mai vibrante orchestre ale ţării, Camerata Regală. Tot vineri, Marius Constantinescu îl va avea ca invitat pe regizorul Dinu Tănase, preşedintele Festivalului INDIE al Producătorilor de Film Independenţi IPIFF, singurul festival de acest gen din ţară, ajuns în acest an la ediţia a XIII-a.

Logo

 
Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.

Panteonul, gloria Romei

Panteonul, gloria Romei

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Cel mai complex și bine păstrat monument din Roma, primul de felul său al Antichității, este uimitorul Panteon. Spațiul original, vast și ...

Limba română, credința și tradițiile românești prețuite peste ocean (I)

Un grup de români din Connecticut, hotărâți să mențină vie cultura și tradițiile românești peste ocean, au înființat organizatia non-profit ...