loader
Foto

„Dăruiește Românie!" Sâmbătă la TVR3: Reverență, Dida Drăgan!

Carmen Târnoveanu și invitații săi au celebrat peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică a Didei Drăgan. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13.30, la TVR3.

 

În toată arhiva Televiziunii Române și chiar în arhiva personală a Didei Drăgan, rar găsești un fragment în care artista să fie de acord să vorbească despre sine, despre câte bariere a escaladat pentru a povesti despre România, pentru cânta pentru România, aici, acasă, sau mai departe de granițe.

(w500) P Dida D

Dida Drăgan sau „vocea de flacără” a muzicii românești pentru care poetul Grigore Vieru a remarcat faptul că „exigențele unui artist ca Dida Drăgan, față de versuri, nu numai față de muzică, denotă o in­teligență și un rafinament care nu admit diletantismul și compromi­sul”. Nichita Stănescu obișnuia să-i spună Didei Drăgan „Doamna Oscar”.

(w882) Canapea

Despre cele peste 25 de medalii de aur obținute la concursurile europene și mondiale de compoziție și interpretare, la care a participat, Dida Drăgan nici nu vrea să amintească, tot la fel cum refuză acel loc de pe piedestalul muzicii românești, pe care îl merită, care e numai al ei, și pe care, de fapt, a urcat de una singură, treaptă cu treaptă, motivată de singura și cea mai importanta experiență - întâlnirea cu publicul.

(w882) Multi cana

Sâmbătă, de la 13.30, la TVR3, în emisiunea Dăruiește Românie!, cu mărturii de prețuire pentru Dida Drăgan, vin: pianista Mădălina Pașol, artistul Mihai Trăistariu, actrița Anca Bejan, formația Taylor, designerul Alina Gavrilă și tânăra artista Aimee Miricioiu.

Mădălina Pașol este pianist concertist. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu“ a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin (Universität de Künste Berlin) – Germania, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög“ a Senatului Cultural German oferită pentru cursurile de master, precum și diploma de Pianist Concertist.

(w882) Pasol

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa a Fundației Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD – München, Marele Premiu – Concursul Internațional de concerte Târgu Mureș. În turneele sale Mădălina Pașol a concertat ca solistă, sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann în Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg și Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universității de Arte din Berlin. În Romania, Mădălina Pașol a concertat cu filarmonicile din Arad, Constanța, Ploiești, Craiova, Târgu-Mureș, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române împreună cu dirijorii Cristian Brâncuși, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Iosif Conta, Robert Houlihan, Jin Wang. Pianista a înregistrat și filmat, printre altele, pentru Radio și Televiziunea Română, Deutschland Radio, Japan Television Productions, TVR Cultural, RBB Kulturradio Germania, Radio România Actualități, Radio România Cultural. În perioada 2010 – 2014 Mădălina Pașol a fost doctorandă și cadru didactic al Universității de Muzică din București. Pianista a evoluat în Festivalului George Enescu, Festivalul Vară Magică 2021, Festivalul Medieval Ardud 2022, Festivalul Classic for Pleasure 2020. Pe perioada pandemiei, numele Pianistei Mădălina Paşol a fost pe toate afişele sălilor de concerte virtuale şi a Filarmonicii George Enescu. Singurul concert simfonic în anul 2020 după declararea pandemiei a fost dedicat titanului Beethoven 250 şi interpretat alături de Orchestra Filarmonicii de Stat în Piața mare a Sibiului de pianista Mădălina Paşol în faţa unui auditoriu de sute de persoane, un eveniment incredibil pentru acel an de restricţii şi austeritate.

Mihai Trăistariu este un cântăreț cu multe performanțe la nivel internațional. A vândut până acum peste 2.000.000 albume în țară și în străinătate. Între anii 1996-1998 participă la 18 concursuri naționale de interpretare, obținând de fiecare dată un premiu, câștigând de șapte ori marele premiu. Din 1998 a cântat în trupa Valahia, după care a început o carieră de solist.

(w882) Traistariu

A obținut la concursul Eurovision cel mai mare punctaj din istoria României: 172 de puncte. A câștigat titlul de "Cea mai bună voce din România" de trei ori ]n primii ani ai carierei sale: în 1999, 2000 și 2006. A câștigat de 5 ori titlul de "Cea mai bună voce masculină din România": în 2000, 2001, 2003, 2007 și 2011 și a fost nominalizat de alte 5 ori. După concursul Eurovision 2006, piesa sa "Tornerò" compusă de compozitorul Eduard Cârcotă a fost difuzată în peste 30 de țări din Europa. Are în acest moment semnate contracte cu case de discuri din 15 țări: pentru Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca cu Warner Brothers; pentru Grecia și Cipru cu Planet Works; pentru Germania, Austria, Elveția cu Jupiter Records; pentru Malta cu Template Records; pentru Spania și Portugalia cu Vale Music; pentru Anglia cu Garden Records; iar pentru România și Republica Moldova, Roton. Albumele sale se vând în toate aceste 15 țări, iar videoclipurile și melodiile sale se difuzează pe TV și radio în aceste țări.

Mihai este singurul artist român care are două stele pe bulevardul celebrităților. Artistul a primit o stea în Malta, pe Bay Street, în 2007 și una în România, în 2009, pe Bulevardul Celebrităților din Mangalia, stea pe care a primit-o în cadrul Festivalului Callatis.

Anca Bejan este actriță și jurnalistă, cu o activitate consistentă atât în lumea artelor, cât și în presă. Cu un palmares de interviuri și întâlniri cu personalități remarcabile, Anca Bejan și-a perfecționat pe parcursul carierei, talentul de a simți și înțelege omul care susține artistul pe scenă. Astfel, în emisiunea Dăruiește Românie! punctează clar, cu finețea observației subtile, momente de referință din cariera artistei Dida Drăgan.

(w882) Trupa

Codruț Croitoru vine în emisiune alături de actorul Vlad Popescu cu un proiect special. Codruț Croitoru este un muzician care a pășit cu dreptul în arena muzicii pop si rock autohtone. În anul 2020 apare formația Taylor, pentru care artistul și compozitorul, Codruț Croitoru compune toata muzica, iar pe lângă rolul de compozitor și de producător, îl mai are și pe cel de solist vocal și chitarist. Taylor înseamnă: Marius Vintilă - tobe, Victor Iovan - chitară bas, Florin Laghia -chitară, Alexia Ștefan - backing vocals, Bianca Ștefan - backing vocals. Creația artistului Codruț Croitoru lansată pe piață până în prezent e o încântare pentru publicul iubitor de muzică adevărată.

Alina Gavrilă este fondatorul unui loc care adună designeri pasionați și creativi și reprezintă o oază de frumos și creativitate, de care avem atâta nevoie în contextul actual. A ales acest domeniu datorită pasiunii pentru designul vestimentar și atunci sprijinirea micilor ateliere de creație și a designerilor români a venit în mod firesc.

(w882) Gavrila

Tânăra artistă Aimee Miricioiu se pregătește pentru o carieră în muzica clasică, iar întâlnirea cu oameni-monument, precum Dida Drăgan, este, fără îndoială, prețioasă și necesară.

(w882) Aimee Miri

Foto credit: Mihaela Petre

***

(w500) Carmen T

Sezonul 11 al emisiunii Dăruiește Românie! vă așteaptă!

Sâmbătă - ora 13.30, la TVR 3

***

Realizator: Carmen Târnoveanu

Director de imagine: Valentin Purza

Regizor tv : Manuela Apostol

Logo

 
Folclor versus muzică ușoară la „Drag de România mea!

A patra gală a sezonului 13 „Drag de România mea!", care se va difuza sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.00 (în reluare duminică, de la ora ...

Schimbări în ecosisteme și biodiversitate, la „Starea Planetei”

Schimbările climatice s-au accelerat, provocând efecte semnificative asupra mediului și vieții pe Pământ. Acțiunile colective și implicarea ...

„Un preşedinte pentru România 2024”: candidaţii pentru primul tur, faţă în faţă la TVR

Dezbaterea „Un preşedinte pentru România 2024” va fi difuzată vineri 15 noiembrie, de la ora 21.00, simultan pe canalele TVR 1, TVR INFO, TVR ...