loader
Foto

Diagnosticul economic al României în toamna anului 2024 | VIDEO

În contextul economic actual, România se confruntă cu provocări semnificative care necesită o analiză detaliată a situației financiare și bugetare.

 

Sub egida moderării lui Liviu Deceanu și cu aportul expertizei economice din partea invitaților — analistul financiar Emil Culda și directorul Institutului European pentru Studii Economice, Cristian Năsulea — discuția se concentrează asupra diagnosticării economiei românești în toamna anului 2024.
.

.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte este deficitul bugetar substanțial, care nu doar că afectează stabilitatea economică, dar ridică și semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea datoriei publice autohtone. Această situație complexă este agravată de impactul economic advers specific unui an electoral, când deciziile guvernamentale pot fi influențate de interesele politice pe termen scurt.

În discuțiile privind cauzele deficitului, se subliniază importanța evaluării politicilor publice. Anumite măsuri din domeniul fotovoltaicelor au fost catalogate ca fiind periculoase, iar "Manualul prosumatorului", deși inovativ, necesită o revizuire pentru a evita riscurile financiare suplimentare.

Competiția internațională, cu accent pe comparația dintre Uniunea Europeană, Statele Unite și Asia, a dus la pierderi de competitivitate ale UE, inclusiv pentru România. Aceasta determină necesitatea unor modificări fiscale prevăzute pentru anul 2025, menite să stimuleze investițiile și să îmbunătățească ecosistemul economic.

Rapoartele Institutului European pentru Studii Economice oferă o bază solidă pentru a înțelege aceste provocări și oferă soluții pentru redresarea economiei românești. În final, strategia viitoare ar trebui să fie orientată pe o reformă fiscală echilibrată și pe politici de dezvoltare sustenabilă, care să asigure un mediu economic stabil și propice pentru creștere.

Logo

 
„Empatizez foarte mult cu pacienții.” Medicul Răzvan Ene, personalitate din elita medicinei româneşti, la „Brilliant”

Un dialog despre măiestrie în chirurgia ortopedică, despre ascensiune și forţa vindecătoare a empatiei, într-o ediţie „Brilliant”, cu Loredana ...

Un nou sezon a emisiunii "Biografii necesare - Secţiune prin atelier" începe de sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 10:00, numai la TVR Cultural.

La TVR Sport se dă fluierul de start pentru „Marile meciuri”

Cunoscutul jurnalist sportiv Ionel Stoica, alături de invitaţi din lumea sportului prefaţează, analizează şi, uneori, comentează meciurile ...