loader
Foto

Galerie foto

Destine colective și salvări individuale, în memoria istoriei la „Omul şi timpul”

RECOMANDARI

Duminică, 3 noiembrie, de la ora 17:00, moderatorul Rafael Udriște ne invită la TVR Cultural la o  nouă ediţie „Omul şi timpul”, alături de jurnalista, editoarea, traducătoarea și scriitoarea Doina Jela.

 

Literatura memorialistică a fost dintotdeauna o sursă importantă pentru istorici. Și asta pentru că o imagine completă a unei epoci nu va putea fi niciodată recompusă doar din perspectiva documentelor oficiale.

Altfel spus, literatura memoriei este acel spațiu de confruntare între oficial și personal, între obiectiv și subiectiv. Este o sursă importantă care le permite istoricilor să recompună, alături de alte documente, realitatea unei societăți atât din perspectiva individuală, cât și colectivă. Istoria, așa cum o trăim zi de zi, destinele colective, dar și salvările individuale sunt subiectele unei noi ediții „Omul și timpul” duminică, 3 noiembrie, de la ora 17:00, alături de invitata moderatorului Rafael Udriște, scriitoarea Doina Jela.

(w882) TVR

Jurnalistă, editoare, traducatoare și scriitoare, Doina Jela a coordonat colecțiile „Procesul comunismului“ de la Editura Humanitas și „Actual“ de la Curtea Veche Publishing. De asemenea, a fondat Asociația Ziariștilor Independenți din România, filiala româneasca a Asociației Jurnaliștilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

(w882) TVR

Abordarea subiectivă a istoriei, așa cum ne-o oferă memorialistica, este cu atât mai importantă atunci când vorbim de regimuri totalitare, de propagandă ca politică de stat, de suprimarea libertății de exprimare. Imediat după 1989, în România a apărut o valoroasă literatură nonficțională care oferea o imagine cât mai aproape de adevăr a „societății multilateral dezvoltate”. Elemente de viață cotidiană, criza economică severă, frica, represiunea, închisorile, toate ofereau o perspectivă de coșmar asupra aceleiași lumi, în contradicție cu imaginea oficiala strălucitoare, impusă de regim. La fel de importantă pentru noi este și memorialistica anilor 90.

(w882) TVR

Dezorientarea socială apărută imediat după căderea regimului, apariția unor fenomene sociale unice ca Piața Universității, mineriadele, revolta militarilor, Mișcările studențești sunt elemente ale unui trecut recent încă nelămurit.

La „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitata sa, scriitoarea Doina Jela, vor discuta despre istorie, așa cum o trăim zi de zi, destinele colective, dar și salvări individuale în literatura memorialistică.

(w882) TVR

 

 

 

 
Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului: Să luptăm pentru libertate. Fără libertate, nu există democrație

„Am stat opt luni, 240 de zile, la umbra crematoriilor și a camerelor de gazare. Am trecut prin toate ororile posibile. Eu nu pot explica ce a ...

”Aventura urbană” în orașul-evantai de la malul Dunării

Redescoperim Brăila, orașul-port unde s-au născut Panait Istrati, Nae Ionescu, Mihail Sebastian. Călătoria este un prilej perfect pentru o ...

Simţim în inimi „Cântecul numelor uitate”. Un film emoţionat despre prietenie peste timp, la TVR 1

Pe 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, TVR 1 difuzează în premieră o poveste emoţionantă despre prietenie, care traversează ...