loader
Foto

Despre whiskey, ceasuri elveţiene şi vin georgian, la documentarele 360°-Géo

În această săptămână, de la ora 10:00, documentarele 360°-Géo vă poartă în noi călătorii prin Madagascar, Georgia, India, şi Scoţia. De luni până vineri, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Madagascar şi febra safirului (luni, 16 mai, ora 10:00)

În urmă cu zece ani, Ilakaka era un sat la fel ca toate celelalte din Madagascar. Pe singurul drum din sat – şi el neasfaltat – stăteau aliniate casele din lut şi iarbă ale crescătorilor de bovine. Foarte rar întâlneai vreun străin prin zonă. Astăzi, totul se învârte în jurul pietrelor preţioase, iar satul are peste 30.000 de locuitori.

În urmă cu opt ani, un cioban a găsit un safir în praf şi a făcut o avere peste noapte. Astăzi maşini pline ochi, ţărani saraci şi aventurieri ajung la Ilakaka în căutarea safirelor. (Madagascar et la fievre du saphir, Franţa-Germania, 2006)


Georgia-Din dragoste pentru vin (marţi, 17 mai, ora 10:00)

În epoca sovietică, Georgia era considerată pivniţa cu vin a URSS-ului. După prăbuşirea comunismului, vinul a rămas unul dintre principalele produse pentru export ale ţării, până la declararea embargoului de către Moscova, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a exportului. Dar viile din Caucaz continuă să producă din plin şi Georgia caută noi pieţe de desfacere.

Reportajul-documentar prezintă o regiune viticolă în plină transformare, prinsă între tradiţii milenare, moştenirea sovietică şi regulile moderne ale economiei de piaţă.  (Georgie, pour l'amour du vin, Franţa-Germania, 2009)


India-Părul ofrandă (miercuri, 18 mai, ora 10:00)

Drumul „părului de la templu”: oferit drept ofrandă de credincioşii indieni, el este revândut în întreaga Europă drept ornamente capilare (peruci, meşe).

Industria  perucilor şi al meşelor  este o piaţă mai mult decât profitabilă. Majoritatea produselor provine din India, unde credincioşii îşi rad părul pentru a-l oferi drept ofrandă zeilor templului. Echipa 360°- GÉO a urmărit itinerariul „părului de la templu”, din satele din Palani – unde de mulţi ani milioane de pelerini vin şi+şi oferă podoaba capilară drept ofrandă – până în oraşele din Europa, unde este folosit pentru a crea peruci şi meşe.  (Inde, les cheveux du temple, Franţa-Germania, 2008)


Islay-Secretul whiskeyului (joi, 19 mai, ora 10:00)

Cinci regiuni renumite produc legendara băutură: Highland, Lowland, Campbeltown, Speyside şi insula Islay. Unele dintre fabricile de bere de pe insula Islay, cum ar fi Bruichladdich, sunt renumite în întreaga lume. Compania foloseşte în exclusivitate ingrediente de pe insulă: orzul, turba...

Fondată în 1881, distileria Bruichladdich şi-a încetat producţia în anii 1990. Whisky-ul nu mai avea aceeaşi aromă, iar viitorul producătorilor părea deja pecetluit pentru totdeauna,  însă în 2000, englezul în vârstă de 47 de ani, Mark Reynier, a hotărât să se mute pe insulă şi să cumpere distileria Bruichladdich. Pasionat de vin şi băuturi alcoolice, cumpărătorul voia să-şi îndeplinească visul de a veni şi... producător.  (Islay, le secret du whisky, Franţa-Germania, 2009)


Secretul ceasurilor elveţiene (vineri, 20 mai, ora 10:00)

Industria elveţiană a ceasurilor a văzut lumina zilei în secolul al XVII-lea, în inima Romandiei. Pe timp de iarnă, fermierii aveau foarte puţină muncă pe câmp, iar unii dintre ei îşi umpleau zilele libere lucrând la ceasuri şi orologii complexe.

De-a lungul secolelor, această activitate a devenit o adevărată artă. Astăzi, numai câţiva studenţi aleşi pe sprânceană pot deveni – din simpli ceasornicari – restauratori, o specializare care este extrem de căutată de brandurile de lux Cartier, Zenith sau Ulysse Nardin. (Le secret des montres suisses, Franţa-Germania, 2008)


Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.