Pe 24 ianuarie, la 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, Dorin Matei împreună cu istoricii Georgeta Filitti şi Sergiu Iosipescu au dezbătut aspectele mai puţin cunoscute ai celor şapte ani de domnie ai lui Cuza. De la 16:00, la TVR 2.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Admirat de unii şi contestat de alţii, aşa cum se întâmplă de obicei cu cei ce domină o epocă istorică, Alexandru Ioan Cuza este omul Micii Uniri de la 1859 şi domnitorul reformelor care au permis deschiderea drumului spre modernizarea statului român. Nu greşelile, ci faptele lui cele mari l-au îndepărtat de la tronul ţării şi, după cei şapte ani de glorioasă domnie, au urmat 7 ani de dureros exil printre străini.
Emisiunea consacrată Micii Uniri şi omului de la 24 ianuarie 1859 este realizată cu participarea istoricilor Georgeta Filitti (istoric modernist, cercetător la Institutul „Nicolae Iorga”), Sergiu Iosipescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară) şi Dorin Matei (moderator).
Dezbaterea, care începe la ora 16:00, va viza diferite aspecte mai puţin cunoscute din perioada anilor de domnie, efectele dublei alegeri, relaţiile lui Cuza cu Mihail Kogălniceanu, intenţia (dovedită sau nu) că Al. I. Cuza şi-ar fi dorit o dinastie Cuza pe tronul României, necesitatea loviturii de stat din mai 1864 sau evoluţia scenei politice după abdicarea sa.
Intervenţiile istoricilor vor fi completat cu patru scurte documentare: „Omul Cuza” , „Marile Puteri, Napoleon III si Unirea Principatelor Române", „Alegerea lui Cuza" şi „Abdicarea".
Realizatorul dezbaterii: Georges Boisnard
Producător: dr. Filaret Acatrinei
Televiziunea Română marchează împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o serie de producţii speciale şi transmisiuni în direct. Programul complet poate fi accesat aici.