loader
Foto

Galerie foto

Despre o altfel de Rezistenţă franceză, la Telecinemateca

Miercuri, 11 mai, Telecinemateca ne-a adus un nou film de-al cunoscutului regizor francez, Jean-Pierre Melviile. „Leon Morin, preotul” a fost difuzat de la ora 20:00, la TVR 2 şi a început cu o prezentare din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

Ecranizare a romanului „Léon Morin, prêtre”, scris de Béatrix Beck, filmul a fost lansat în 1961, iar acţiunea se petrece în timpul ocupaţiei naziste din Franţa. Barny (Emmanuelle Riva) se refugiază cu fetiţa ei într-un sătuc din Alpi, după arestarea soţului ei evreu. Tânăra e comunistă, excentrică şi atee, dar îşi calcă pe inimă şi decide să-şi boteze fetiţa, ca s-o protejeze. Spre surprinderea ei, preotul satului, Leon Morin (Jean-Paul Belmondo), nu este un om al bisericii obişnuit: ascunde evrei, critică luxul clerului şi predică adevărata credinţă. Cei doi poartă lungi discuţii despre angajamentul religios şi, în curând, ideile bine înrădăcinate ale lui Barny încep să se clatine.

Regizat de Jean-Pierre Melville, „Leon Morin, preot” a fost o „surpriză” plăcută pentru spectactori şi critici, având în vedere predilecţia cineastului pentru stilul minimalist, tragic şi noir, dar şi istoricul său, plin de filme poliţiste şi cu gangsteri. „Acest straniu, pe alocuri incitant, dar mereu surprinzător film a fost cel de-a şaselea lungmetraj al regizorului, aflându-se chiar la mijlocul carierei sale, între Bob le flambeur din 1956 şi Army of Shadows, din 1969, o capodoperă despre Rezistenţă, de la finalul carierei sale”, scria The New York Times.

Barny este interpretată de Emmanuelle Riva, actriţă cunoscută mai ales pentru rolurile din „Hiroshima mon amour” (distinsă cu premiul pentru cea mai Bună actriţă la Festivalul de Film de la Veneţia) şi „Amour” (pentru care a câştigat premiile BAFTA şi César).

Preotul Leon este interpretat de Jean-Paul Belmondo, un apropiat de-a regizorului Melviile, câştigător al Ursului de Aur de Onoare din partea Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi distins cu Commandeur  de lOrdre national du Mérite (1995) şi Chevalier Légion d'honneur (1991). Pentru rolul său, Belmondo a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun actor străin.

„«Leon Morin, preot» este un film intrigant pe toată durata sa, deoarece Melville se joacă atât de inteligent cu aşteptările noastre. Se simte un sub-curent al unei religiozităţi sincere. Morin este un preot sincer, care este pregătit să accepte o relocare într-o parohie izolată, unde nimeni nu va fi interesat de cărţile sale. «Voi converti naţiunile», spune el, «dar voi începe cu acest sat». El are răspunsuri persuasive pentru toate înrebările legate de credinţă ale lui Barny, şi descoperi ce efect au”, scria criticul de film Roger Ebert.

 

 

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.