loader
Foto

Galerie foto

Marmura din Toscana şi grădinile Ecuatorului, la documentarele 360°-GÉO

De luni până joi, de la ora 19:00, jurnaliştii de Arte France ne-au adus patru documentare inedite filmate în Toscana, Provence, Spania şi Ecuator. Pe TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Toscana-Carierele de marmură (luni, 29 februarie, ora 19:00)

Faimoasă în toate lumea pentru albul său strălucitor, marmura de Carara este extrasă încă din antichitate de romani. La baza Alpilor Apuani, se găseşte cel mai mare bazin de extragere al marmurei.

Echipa GEO – 360 face un tur prin carierele muntelui Cervaiole – la 1300 de metri altitudine – alături de sculptorul Renzo Maggi. În acest tur vedem cum se sparge marmura – folosind aceleaşi tehnici dificile din Antichitate. (Toscane-les carrieres de marbre, Franţa-Germania, 2012)

Creatorii de parfumuri şi secretele lor (marţi, 1 martie)

Grasse, oraş aflat în sudul Franţei, este, în mod incontestabil, capitala mondială a parfumurilor. Fragonard, Molinard, dar şi furnizorii de materie primă pentru industria internaţională a parfumurilor îşi au aici sediul.

Chiar dacă în Provence piaţa de flori nu mai are atâta căutare, există încă exploataţii de flori familiale. Se găseşte tot mai greu spiritul original al creatorilor de parfumuri, care să lucreze fără procede sintetice sau industriale, şi cu atât mai puţin renumitele „nasuri”, cum erau şi sunt numiţi în Franţa creatorii de parfumuri. Această artă ancestrală face legătura dintre câmpurile cu flori de la Grasse şi din Provence cu eleganta capitala a Franţei, Paris. (Secrets de parfumeur, Franţa-Germania, 2011)


Spania-pompierii din cer (miercuri, 2 martie, ora 19:00)

În fiecare an, zeci de mii de hectare de pădure sunt transformate în cenuşă. Acest lucru se întâmplă mai ales pe timp de vară, când nenumărate incendii apar în regiunile aride din Spania. Dacă aceste incendii nu sunt controlate, în 50 de ani, jumătate din pădurea spaniolă ar putea dispărea.

Ca să ţină sub control acest fenomen, autorităţile au creat patrulele aeriene, care sting incendiul din cer. (Espagne-les pompiers du ciel, Franţa-Germania, 2008)


Paznicul muntelui Kenya (joi, 3 martie, ora 19:00)

Pe Ecuator este aşezat un uriaş cu înălţimea de 5.200 metri-muntele Kenya. El este înconjurat de o deasă pădure tropicală, sanctuar pentru 2.000 de elefanţi. Aici, natura a rămas aproape intactă, deşi braconierii pândesc la tot pasul. Echipa 360 şi jurnalistul Holger Riedel a mers observat capcanele pentru picioare şi a acompaniat gardienii muntelui Kenya în rondurile lor periculoase prin pădure. (Le gardien du mont Kenya, Franţa-Germania, 2012)

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...