loader
Foto

Despre iubirea imposibilă, în filmele alb negru de pe TVR 2

În această săptămână, TVR 2 vă aduce cinci poveşti de dragoste – drame, dar şi comedii – unde ne vom întâlni cu marile nume ale cinematografiei de aur.De luni până vineri, de la ora 16:10.

 

Luni, 28 septembrie: Poveste din Palm Beach (The Palm Beach Story, SUA, 1942)

Gerry şi Tom Jeffers au o căsnicie fericită, însă la capitolul bani nu stau deloc pe roze: în cinci ani, Tom –tânăr inventator – n-a reuşit să câştige nimic vânzându-şi invenţiile. La capătul răbdării, Gerry decide că cea mai bună soluţie ar fi să divorţeze, să se mărite cu un miliardar, iar din banii acestuia să finanţeze proiectele lui Tom.

„The Palm Beach Story” este cel de-al cincieal film din cele opt pe care Preston Surges le-a scris şi regizat pentru Paramount Studios în anii săi cei mai prolifici, între 1940 şi 1946. Este cea de-a doua colaborare a lui Sturges cu Joel McCrea (Tom Jeffers), după Sullivan’s Travels din urmă cu un an şi ei doi vor mai lucra la The Great Moment.

„Filmul este o comedie excentrică despre căsătorie scrisă şi regizată de Sturges – va fi ultima sa comedie romantică şi ultima comedie clasică de tip screwball. filmul este plin de replici memorabile şi atemporale; la fel ca multe din comediile clasice ale lui Sturges, acestuia îi lipseşte o nominalizare la premiile Oscar”, scria cineastul Tim Dirks pe filmsite.org.

Marţi, 29 septembrie: Patimă şi furie (Flesh and Fury, SUA, 1952)

Paul Callan, boxer surdo-mut, dar foarte talentat, atrage atenţia impresarului Pop Richardson şi apoi cedează avansurilor Sonyei Bartow, o tânără pe cât de frumoasă, pe atât de profitoare. Cei doi ajung să-i conducă viaţa lui Paul, până când apare în peisaj ziarista Ann Hollis, dispusă să-l ajute în mod dezinteresat.

Filmul, realizat în 1952, este regizat de Joseph Pevney şi îl aduce în prim plan pe actorul Tony Curtis, unul dintre cei mai populari actori ai anilor ’50.

Miercuri, 30 septembrie: Peter Ibbetson (SUA, 1935)

Angajat de ducele de Towers, arhitectul descoperă că ducesa Mary este fosta lui mare iubire din adolescenţă. Patima celor doi se reaprinde, dar ducele, gelos, îl ameninţă pe Peter cu arma. Tânărul arhitect îl ucide, apărându-se, şi este condamnat la închisoare pe viaţă. Îndrăgostiţii sunt despărţiţi de soartă, dar se vor reîntâlni în lumea perfectă a viselor.

Filmul e o ecranizare a romanului scris de George du Maurier, publicat pentru prima oară în 1891. Pe baza romanului s-a făcut musical pe Brodway, un film mut, în 1921, dar şi o piesă radiofonică, regizată de scriitorul  Orson Welles.

„Domnul Hathaway [Henry Hathaway, regizorul filmului] creează cu un succes incredibil o conexiune între golfurile spirituale ale Life of a Bengal Lancer – ultimul său film – şi fragila lume a visului creată de du Marier. Cu sinceritatea sa şi cu viguroasele calităţi masculine, regizorul reuşeşte să evite capcanele luxuriante ale intrigii şi-i oferă o sensibilitate, care mai degrabă este curajoasă, decât  delicată”, scria The New York Times la vremea respectivă.

Joi, 1 octombrie: Suflete în larg (Souls at sea, SUA, 1937)

La jumătatea secolului al XIX-lea, căpitanul de vas Michael Taylor, a cărui navă s-a scufundat în urma unui incendiu, este învinovăţit de moartea pasagerilor şi judecat la tribunal. Cu ajutorul martorilor, se reface şirul evenimentelor, dezvăluindu-se că, în realitate, Taylor şi partenerul său fuseseră trimişi de serviciile secrete britanice să pună capăt comerţului cu sclavi.

Filmul a fost realizat de Henry Hathaway, care a mai colaborat cu Gary Cooper (actorul îl interpretează pe Michael Taylor) şi a fost nominalizat 3 premii Oscar.  „Scenariul filmului acoperă aproape şase genuri de film, printre care aventură maritima, epopeea dezastrului, dragoste, thriller, dramă şi mister. Imaginează-ţi filme ca Amistad (1997), Titanic (1997) şi Master and Commander: The Far Side of the World (2003) combinate, la care se mai adaugă puţină muzică şi comedie. Sună ca şi când ar fi o mare abrambureală, dar scenariul puternic al profesioniştilor Grover Jones şi Dale Van Every le îmbină fără cusur”, scria Fred Blosser pentru Cinema Retro.


Vineri, 2 octombrie: Dezonorata (Dishonored, SUA, 1931)

Drama din 1931 este inspirată de povestea spioanei de origine olandeză Mata Hari. În 1915, Marie Kolverer (Marlene Dietrich), o prostituată din Viena, este recrutată de serviciile secrete pentru a da în vileag o reţea de agenţi dubli care vând informaţii ruşilor.

În timpul operaţiunilor, Marie Kolverer face cunoştinţă cu un soldat rus, interpretat de Victor McLaglen, iar între ei doi izbucneşte o relaţie tumultoasă.

Filmul „Dezonorata” a fost regizat de Josef von Sternberg.  Marlene Dietrich a jucat în şase filme regizate de von Sternberg, printre care The Blue Angel (1930, filmul care i-a adus faima internaţională), Shanghai Express (1932) şi Desire (1936).

 

Logo

 
FCSB, început în forţă în Europa League

FCSB, început în forţă în Europa League

publicat: Vineri, 27 Septembrie 2024

Campioana României FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din Europa ...

Tatiana Ernuțeanu: despre statutul de poet și publicist în România

Licențiată în filologie și comunicare, Tatiana Ernuțeanu a intersectat conceptul creativ cu scrisul, la scurt timp după finalizarea studiilor, ...

Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...