loader
Foto

Despre istoria fluidă a ideilor și contextelor din Iașii anilor 1938... | VIDEO

Ion Barbu, pe numele său adevărat Dan Barbilian, a fost nu doar un mare poet modernist, ci și un vizionar care a explorat adâncimile cunoașterii umane prin versurile sale.

 

Întrebarea care se ridică este următoarea: în ce măsură pot fi versurile sale traduse în formule matematice? Cartea lui Bogdan Suceavă, "Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului Secund", explorează tocmai această intersecție fascinantă între literatură și matematică.
.

.
Suceavă, cu o carieră academică solidă în Statele Unite, reunește idei din matematică și literatură, evidențiind cum un parcurs analitic poate să discute și să îmbogățească interpretarea operelor literare. Conceptul de "calmă creste", prezent în versurile lui Barbu, poate fi văzut ca o metaforă ce transcende limitele artei, ajungând să contureze structuri geometrice sofisticate. Este o invitație de a privi poezia dintr-o perspectivă diferită, una în care rigorile științifice se împletesc cu subtilitățile lirice.

Istoria matematicii, așa cum este prezentată de Suceavă, deschide orizonturi despre influențele pariziene asupra Iașului anilor 1938. Prin intermediul acestei lucrări, cititorii sunt invitați să reflecteze asupra modului în care ideile matematice au putut să modeleze gândirea poetică și invers. Kentaro Yano, figura emblematică asociată cu Universitatea Cuza, devine astfel un liant între trecut și prezent, între teorie și creație.

Explorarea relației dintre matematica și poezia lui Ion Barbu nu este doar un exercițiu intelectual, ci o aventură în care se afirmă că toate formele de cunoaștere sunt interconectate. Asistăm astfel la o reevaluare a moștenirii culturale, unde cuvintele și formulele se întâlnesc, redefinind limitele artei și științei.

Documentarul, realizat de Oana Lazăr, de la TVR Iași promite să adâncească această discuție, oferind spectatorilor o "perlă de istorie" care merită să fie descoperită.

Logo

 
„NĂSCUŢI ÎN LIBERTATE”, o competiție-dezbatere despre drepturi și obligații în democrație, la TVR 2

La 35 de ani de la Revoluția Română, momentul care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a spulberat aproape patru decenii de dictatură ...

Cele mai savuroase filme cu Mâncarea în rolul principal (II)

Festinul nostru cinematografic, inspirat de bucătării, podgorii, petreceri și arome, include filme americane și franțuzești, dar rețetele și ...

„Intrare liberă” la dezbaterile Astra Film Fest. Mirela Nagâţ şi invitaţii ei discută despre era feudalismului digital şi despre rolul femeii în societate

Două dezbateri desfăşurate la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest, se văd la TVR Cultural miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie. Mirela Nagâţ, ...