Prin voinţă, determinare şi curaj, Republica Moldova a reuşit, în urmă cu 33 de ani, să se desprindă de imperiul sovietic, afirmându-se ca un stat liber, suveran şi independent.
Momentul istoric din 27 august 1991 nu a fost rezultatul unei simple întâmplări, ci al unei lungi şi intense lupte pentru libertate, care îşi are rădăcinile în mişcarea de eliberare naţională ce a câştigat avânt la sfârşitul anilor '80.
.
Preparativele pentru acest moment de cotitură s-au desfăşurat într-un context socio-politic complex, în care dorinţa de afirmare naţională s-a combinat cu aspiraţiile democratice ale poporului moldovean. Marea Adunare Naţională de la Chişinău, la care au participat aproape un milion de cetăţeni, a reprezentat o manifestare emoţionantă a unităţii naţionale, simbolizând hotărârea poporului de a-şi revendica identitatea şi destinul. Adunarea nu a fost doar un simplu protest, ci o declaraţie puternică a voinţei colective de a se elibera de opresiune, de a construi un viitor bazat pe valori democratice.
Prin urmare, ziua de 27 august 1991 a devenit o filă esenţială în istoria statului moldovean, un moment de afirmare a suveranităţii şi independenţei. .
.
Lupta pentru libertate nu s-a încheiat odată cu proclamarea independenţei; aceasta continuă să fie un proces dinamic, ce necesită eforturi susţinute pentru consolidarea valorilor democratice.