loader
Foto

Chiar şi morţi, arborii continuă să dea viaţă. „România neîmblânzită”, la TVR 1

Carpaţii şi Delta Dunării, paradisuri ale biodiversităţii, în cel mai de succes documentar intrat în cinematografele autohtone după 1989 - joi, 8 septembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Dincolo de forfota oraşelor, există o viață naturală fabuloasă. Neştiute de nimeni, milioane de plante şi animale dau un spectacol plin de măreţie, graţie, ferocitate, candoare, umor. Filmul documentar „România neîmblânzită” este o incursiune de 90 de minute în acest univers uimitor, zonele de interes major fiind Munții Carpaţi şi Delta Dunării. Imaginile îţi taie respiraţia, informaţia ştiinţifică despre floră şi faună e bine dozată, muzica a fost compusă anume pentru peliculă. Sunt lucrurile care explică şi popularitatea neobişnuită a producţiei. La scurt timp după lansarea sa, în primăvara anului 2018, „România neîmblânzită” a devenit cel mai de succes film documentar intrat în cinematografele autohtone după 1989. Versiunea în limba română îl are ca narator pe legendarul actor Victor Rebengiuc. Joi seară, de la ora 21.00, la o zi după Ziua Internaţională a Aerului Curat, revedem „România neîmblânzită” (2018) la TVR 1.

(w882) munti

„În Carpaţi, se află unele dintre cele mai vechi păduri virgine din Europa. Aceste păduri compacte, care au trecut testul timpului, sunt amintirea felului în care Europa arăta acum 3000 de ani. Amestecul de fagi, mesteceni, stejari şi molizi acoperă o treime din ţara noastră și, precum animalele ce trăiesc la umbra lor, aceşti arbori se ajută unii pe alţii”, sunt cuvintele care zugrăvesc o imagine superbă a pădurilor în filmul documentar „România neîmblânzită”.

(w882)

Reverență în fața naturii, dar și elogiu adus oamenilor care înțeleg că natura nu este doar maiestuoasă, ci și fragilă, filmul în regia lui Thomas Barton-Humphreys, după un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys și Alex Păun, „România neîmblânzită”, este o incursiune într-un univers uimitor.

(w882)

Munții Carpaţi şi Delta Dunării fiind habitate esențiale, pădurile adăpostesc o mare parte a biodiversității. Aici, chiar şi când mor, arborii continuă să dea viaţă în jur. Simpla prăbuşire a unui copac lasă o fantă în bolta pădurii, prin care luminişul e hrănit de razele soarelui. Pe măsură ce trunchiurile putrezesc, ele eliberează și nutrienţi importanţi, care acţionează ca un îngrăşământ natural. În asemenea condiţii optime, cresc şi înfloresc plante noi, irezistibile ierbivorelor înfometate.

(w882) munti

Pentru realizarea documentarului, s-au filmat în jur de 400 de ore, iar echipa de 22 de profesioniști a parcurs mii de km prin Munții Făgăraș, Munții Apuseni, Masivul Piatra Craiului, Delta Dunării, Histria Porțile de Fier, Râul Mureș, Viscri, Parcul Național Cozia, Parcul Natural Vânători-Neamț, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Văcărești, București, Cluj, Iași și împrejurimile orașului Cluj. Pentru acuratețea informației științifice, s-a colaborat cu o echipă de documentariști britanici, iar într-o a doua etapă, narațiunea a fost verificată și de apreciați specialiști din România.

(w882)

Muzica filmului documentar „România neîmblânzită” este creația originală a compozitoarei britanice Nainita Desai. Piesele au fost înregistrate în două etape: o parte cu un grup de 16 instrumentiști profesioniști din Londra, iar celelalte, în Cardiff, cu BBC National Orchestra of Wales, cu 73 de instrumentiști.

(w882) afis

Filmul documentar „România neîmblânzită” a fost premiat cu Trofeul de argint pentru „Luptă împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franţa, iunie 2019) și Marele premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019). Coloana sonoră a obținut și Premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociaţia Internaţională a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020).

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...