loader

De la vioară la violoncel, cu David Garrett și Gautier Capuçon

RECOMANDARI

Duminică, 18 septembrie, la 00:40, ați urmărit două noi interviuri realizate în cadrul seriei „Interviurile Festivalului Enescu”. În această ediție, realizatoarea TVR Claudia Spătărescu a stat de vorbă cu David Garrett și Gautier Capuçon.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La 20 de ani era descris drept unul dintre cei mai buni violoncelişti francezi ai secolului al XXI-lea, iar până la 25 de ani câştigase deja două dintre cele mai importante competiţii şi colaborase cu artişti ca Myung-Whun Chung şi Nicholas Angelich. Vorbim despre Gautier Capuçon, violocelistul născut în 1981, la Chambéry, absolvent al faimoaselor  Conservatoire Supérieur și Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris.

În 2000, muzicianul şi-a aprofundat studiile la Viena, alături de Heinrich Schiff, iar un an mai târziu a fost numit Nouveau Talent de l’année de Victoires de la Musique, iar în 2004 a primit Borletti-Buitoni Trust Award.

Printre cele mai cunoscute înregistrări ale lui Capuçon se numără Dvořák Concerto alături de Frankfurt Radio Symphony (dirijor Paavo Järvi), Tchaikovsky Rococo Variations şi Prokofiev Sinfonia Concertante cu Mariinsky Theatre (dirijor Valery Gergiev), Brahms Double Concerto cu fratele său Renaud şi Mahler Youth Orchestra şi Concertele pentru Violoncel ale lui Haydn cu Mahler Chamber Orchestra. De asemenea, a înregistrat şi câteva albume de muzică de cameră cu artiştii Martha Argerich, Frank Braley, Nicholas Angelich.

În 2015, Gautier Capuçon a urcat pe scena Festivalului „George Enescu” alături de fratele său, violonistul Renaud Capuçon, interpretând Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor op.102 al lui Johannes Brahms, alături de London Symphony Orchestra, dirijată de Ion Marin.

„Am petrecut aproape 15 ani împreună (cu Renaud), am cântat mult împreună, cel puţin acest concert l-am interpretat de peste o sută de ori cred şi avem un ritm destul de intens, sunt peste şaizeci de concerte pe an şi tocmai pentru că am petrecut împreună atâţia ani, simţi nevoia de o pauză. De câtva timp cântăm din ce în ce mai puţin împreună, poate numai cinci concerte pe an, mai sunt şi excepţii, cum este acest concert de la Bucureşti”, mărturiseşte Gautier Capuçon.

***

În cea de-a doua parte a ediției de duminică, 18 septembrie, Claudia Spătărescu stă de vorbă cu violonistul David Garrett, care a fost prezent în cadrul Festivalului „George Enescu” împreună cu Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo Philharmonic, interpretând „Balada pentru vioară şi orchestră” din 1895 a lui George Enescu. Concertul a fost completat cu lucrări din Max Bruch (Concertul pentru vioară şi orchestră în sol minor op. 26) şi Maurice Ravel (Alborada del gracioso, Pavană pentru o infantă defunctă, Bolero).

Garrett este un virtuoz: a depăşit recordul mondial pentru viteză la vioară. Cântă 13 note pe secundă. Cel mai nou album al său, „Legacy", a fost un succes. Imediat după lansare a ajuns pe locul şase în topurile generale din Germania. Vorbim despre cea mai înaltă poziţie atinsă vreodată în topuri de un album de muzică instrumentală clasică. În ianuarie 2012 a devenit Gold Album.

După interpretarea impecabilă a „Baladei", Garrett a cucerit din nou prin tehnică, lejeritate şi expresivitate în concertul semnat Max Bruch, alături de Monte Carlo Philharmonic, sub bagheta dirijorului Gianluigi Gelmetti. Violonistul a avut o profesoară care a studiat cu Enescu şi aşa a pătruns în taina sunetului şi spiritului enescian. Fascinat de Enescu, Garrett a reuşit să transmită acest lucru şi publicului. Iar după concertul de Bruch, a urmat o serie de bisuri.

În conferinţa de presă pe care a susţinut-o după concert, Garrett a spus că „este pentru prima data când îl interpretez (pe Enescu). Pentru mine, mai ales având în vedere că fosta mea profesoara Ida Haendel a fost studenta a lui Enescu, este un moment emoţionant să interpretez o piesa de Enescu aici, în acest festival minunat”.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

 

 
Cursa prin istorie: Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei

De la Constantin Brâncoveanu, la Martha Bibescu, Palatul Mogoşoaia a fost martorul multor secrete ale istoriei şi ale spionajului, pe care avem ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Kos - silabe în piatră

Kos - silabe în piatră

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

An de an sute de mii de turiști revin pe pămantul Eladei, ţinutul zeilor care încă își fac simțită prezenţa, chiar dacă este simbolică. Locurile ...