loader
Foto

„Cap Compas”: De la Salona la Split | VIDEO

„Cap Compas” ne-a dus într-un spaţiu nou pe care e mai greu să-l iei în stăpânirea subiectivă de unul singur, te poţi inspira din ghidurile de călătorie astfel încât rutele să devină relaxante și instructive. Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 12:30, la TVR 2.

 

Croația este țara spre care te poți îndrepta fără grijă că ai putea fi dezamăgit de ceva. Autostrăzile au devenit o prioritate națională în momentul în care croații au decis să-și transforme țara, mai ales fâșia de pământ de la malul Mării Adriatice, într-una turistică. Legăturile rutiere din Dalmația oferă fie posibilitatea parcurgerii celor 300 km de coastă, de la un capăt la celalalt, fie alternativa opririi în locuri unice.

În vremurile când romanii antici cucereau cea mai mare parte a Europei, au ajuns într-o mică zonă și au decis că va fi un loc minunat. Așezarea avea să devină faimosul oraș Salona.

(w882) salona, ca

Puține ansambluri ale civilizației romane pot fi cunoscute asemenea Salonei, alegând diferite porți de acces în funcție de prioritatea preferată de vizitator.

(w882) salona

Ne aflăm în ceea ce a mai rămas din lumea fascinantă a civilizației în care aproape mărimea unui amfiteatru era raportată la numărul de locuitori ai orașului.

(w882) leu, cap c

De peste 100 de ani, de când au început cercetări arheologice, aici au fost descoperite statui, pietre inscripționate, fragmente de mozaicuri, resturi ceramice, monede și bijuterii, chiar și unele dovezi că aici ar fi fost încoronat în 1076 regele croat Zvonimir.

(w882) mormant

Te poți plimba pe străzile pline cu magazine contemporane și galerii de artă cu o pregnantă percepție a faptului că zidurile printre care te strecori au peste 1.700 de ani vechime.

(w882) elena dinu

Vechiul oraș Split este precum un capitol dintr-o disciplină pe care o înveți la școală iar fiecare colț devine pauză doar cât să cauți ceva în plus.

***

Elena Dinu ​

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/playlist

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

 

Logo

 
Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...