loader
Foto

Galerie foto

De la parfumuri şi cosmetice de lux, la toneta stradală americană

În această duminică, 7 august, ați putut revedea la TVR 2 şi TVR HD poveştile românilor care au decis, după ani petrecuţi în străinătate, să-şi deschidă propriile lor afaceri, în ţară. De la ora 12:30.

 

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

În primul reportaj o cunoaştem pe Madeleine Florescu, care a plecat în SUA, împreună cu părinţii săi, în 1990, imediat după terminarea liceului. Şi-a finalizat studiile pe tărâm american şi, interesată de domeniul produselor cosmetice, a lucrat pentru mărci de renume (Dior, Clinique, Kanebo).

În 2004 Madeleine s-a hotărât să se întoarcă în România, lăsându-şi familia în SUA şi a deschis primul magazin de parfumuri de lux din România, extinzându-se, apoi, spre cosmetice şi produse de îngrijire. Au urmat alte magazine în Budapesta şi în capitala Islandei. Iar dacă acum, povestite, lucrurile par să fi decurs uşor, de fapt nu a fost deloc aşa, provocări neaşteptate şi greutăţi fiind la tot pasul!

Nici pentru Alexandru Petrescu şi Ionuţ Rusu lucrurile nu au decurs uşor. În al doilea reportaj al emisiunii A doua emigrare descoperim doi tineri care, întorşi cu un solid bagaj de cunoştinţe din Danemarca, au vrut să îşi clădească o afacere în care riscurile să fie minime, iar suma investită să nu fie foarte mare.

Şi aşa a apărut, în zona de business a Piperei, o rulotă de unde se pot cumpăra cafea şi bagels – dar bagels făcuţi nu oricum, ci după o serioasă documentare pe piaţa americană. După ce au încercat mai multe reţete, au ajuns la performanţa ca produsele făcute de ei să aibă acelaşi gust ca cele care pot fi cumpărate în cele mai bune magazine de profil din SUA. Dar nici ei nu au fost scutiţi de dificultăţile inerente începutului - de la provocarea pe care o constituie găsirea unor angajaţi cu adevărat interesaţi de ceea ce fac ş până la taxele locale care le pun la încercare bugetul.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.