loader
Foto

De ce trag clopotele, Mitică?

RECOMANDARI

* Noaptea albă a filmului românesc

 

* Premieră

România, 1981

Regia: Lucian Pintilie

Scenarist: Lucian Pintilie

Distribuția: Mariana Mihuț, Petrică Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Ștefan Iordache, Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Florin Zamfirescu.

 

Interzis timp de zece ani, filmul „De ce trag clopotele, Mitică?”, inspirat de piesa „De-ale Carnavalului” a lui I.L. Caragiale, dar și cu multiple trimiteri spre alte opere caragialiene, explorează universul micii burghezii meschine, o lume a concreteței și-a culorii, măcinată de nimicuri și aventuri sentimentale, care-și asumă sincer și zgomotos pasiunile. O lume rea, cu un limbaj urât și o minte îngustă.

Didina Mazu, amanta lui Pampon, este îndrăgostită de Nae Girimea, bărbierul și Don Juan-ul cartierului. Dar Nae e și amantul Miței Baston, la rândul ei, amanta lui Crăcănel. Elementul declanșator este unul clasic comediilor lui I.L. Caragiale, cel al unui bilețel de amor, ceea ce duce la un șir de situații hilare în care sunt prinși eroii filmului.

Cadrul este cel al unei mahalale de la marginea mlăștinoasă a Bucureștiului, cu ulițe desfundate și cu barăci încropite, din care se aud acorduri de muzică lăutărească. Prin satira la adresa societăţii românești din toate timpurile, la fel de actuală pentru societatea de la sfârșitul secolului XIX, cât și pentru societatea românească comunistă și postcomunistă, regizorul Lucian Pintilie dă glas unui aspru rechizitoriu al societății incomplet modernizate, aflată încă la întretăierea dintre lumea balcanică și cea occidental-europeană.


* Acest program este interizs copiilor sub 12 ani (12).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...