loader
Foto

Galerie foto

De 1 Decembrie, TVR 1 onorează Oamenii

Parada militară de la Bucureşti, Gala „Omul anului 2023”, spectacolul de tradiţie „Noi suntem români” şi filmul istoric „Nemuritorii” se regăsesc în programul TVR 1 de Ziua Naţională.

 

Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie, TVR aduce în direct telespectatorilor Paradele militare organizate în cele mai mari oraşe ale ţării. În calitate de official broadcaster al evenimentelor, TVR va produce şi anul acesta Parada Zilei Naţionale a Românilor la standarde excepţionale şi va asigura semnal pentru celelalte televiziuni. Telespectatorii vor fi însoţiţi în direct, la microfon, de Adelin Petrișor, care îl va avea alături pe generalul Constantin Spînu, partenerul deja de tradiţie al jurnalistului TVR la Parada de 1 Decembrie. Fie că s-a aflat în Piața Arcul de Triumf din București sau la Alba Iulia, de 13 ani Adelin Petrişor comentează evenimentul pentru telespectatorii TVR, oferindu-le în direct cele mai complexe şi complete informaţii de la impresionanta desfăşurare de forţe militare.

(w882) Parada 1 D

(w882) Adelin Pet

„Să sperăm că avem vreme bună și vom vedea aviația, vom vedea transportoare blindate Piranha, vom vedea sisteme complexe de armament noi, gen Patriot, sistemele de artilerie HIMARS”, declară jurnalistul TVR, convins că Parada va fi un moment special, având în vedere conjunctura politică prin care trece. „Încărcătura clar va fi mai mare. Românii se vor uita altfel la armată”, mai spune Adelin Petrişor. Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală se vede în direct la TVR 1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR Moldova, în cadrul ediţiei speciale „Aniversarea Zilei Naţionale a României”, moderată Maria Smarandache şi Cristian Petru, cu începere de la ora 9.45.

(w882) Parada 1 D

Ca în fiecare an, de 1 Decembrie spunem într-un glas „Noi suntem români!”, printr-un spectacol folcloric extraordinar, difuzat în direct de la Sibiu. Vineri, de la ora 14.30, Iuliana Tudor ne aşteaptă alături de unii dintre cei mai mari artişti ai folclorului nostru, dar şi de interpreţi aflaţi la început de drum, cu un îndemn la retrezirea conştiinţei naţionale. Timp de trei ore, spectacolul „Noi suntem români!” este în direct la TVR 1. Românii din diaspora se conectează la atmosfera aniversară de la Sibiu de la ora 16.00, la TVRi.

(w882) Noi suntem

„Ziua Naţională a României înseamnă sărbătoare, înseamnă împreună, înseamnă gândul la România mare, înseamnă mesajul către viitor – şi anume, că fiecare dintre noi avem datoria să ţinem România unită. Copiii noştri sunt cei care trebuie să primească acest mesaj, iar ediţia din acest an îi are în prim-plan pe ei, pe copiii României”, anunţă Iuliana Tudor, gazda evenimentului.

Printre participanţi – Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu, Mariana şi Adriana Anghel, Adrian Neamțu, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Angelica Flutur, Oana Tomoiagă, Paul Ananie. Nu lipsesc Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” şi Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, precum şi celebrii „Lăutari” din Chişinău, conduşi de maestrul Nicolae Botgros.

(w882)

De la 17.30, urmărim, la TVR 1, filmul istoric „Nemuritorii”, o cronică de istorie a neamului nostru transpusă cinematografic de Sergiu Nicolaescu, o producţie cu o distribuție de excepție: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică şi mulţi alții. Considerat unul dintre cele mai bine cotate filme româneşti, „Nemuritorii” (1974) ţine vie amintirea eroilor care au devenit adevărate repere în filmografia românească, evocând, totodată, momente ce au scris destinul unei naţiuni.

Acțiunea filmului are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul (1601), când un grup de viteji din fosta lui oaste rătăciți prin diferite orașe ale Europei hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă și steagul celor trei țări românești unite (Moldova, Țara Românească și Transilvania). Vitejii fac față diverselor obstacole ivite in cale, lucrurile din ladă fiind râvnite atât de austrieci, cât și de unguri sau de turci. În final, foștii oșteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii.

(w882) nemuritori

Campania „Omul anului” îşi prezintă eroii pe 1 Decembrie, de la ora 21.00, într-o gală desfăşurată la Palatul Regal și moderată de jurnaliştii Alina Stancu şi Mihai Rădulescu. Poveşti impresionante ale unor oameni care au făcut gesturi de generozitate ieşite din comun sau fapte cu impact deosebit în societate, acte de curaj sau care au avut iniţiative în beneficiul semenilor şi al planetei vor fi supuse la vot.

(w882) MIHAI RADU

O „amazoană” care oferă o nouă șansă la viață animalelor abandonate sau abuzate, un poliţist care îşi arată sensibilitatea îngrijind o bătrână singură, o elevă care luptă împotriva poluării cu o dronă construită împreună cu trei colegi, un pompier care salvează vieţi şi în timpul liber, o femeie instructor care antrenează câini pentru salvare, un meşter care recuperează și relochează construcții bucovinene cu arhitectură tradițională din lemn, un profesor timişorean cunoscut pentru performanțele obținute cu elevii olimpici la fizică, o asistentă care a donat până acum aproape 60 litri de sânge, un antrenor care luptă pentru accesul la sport al persoanelor cu dizabilităţi, un inimos care oferă sprijin pentru tratamente și operații în ţară sau străinătate copiilor bolnavi, o femeie care oferă alinare și acces la o viață normală bătrânilor şi bolnavilor în fază terminală, coordonatoarea unui centru care luptă pentru prevenirea abandonului școlar şi integrarea în societate a unor copii defavorizaţi, dar şi un tânăr care s-a aruncat în marea furioasă pentru a salva o fată în pericol sunt eroii propuşi pentru titlul de „Omul anului”. Aflăm cine sunt ei pe 1 Decembrie, la TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Logo

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...