loader
Foto

Dansând cu Zorba: un început muzical pentru un an optimist

Vineri, 1 ianuarie, ora 7:00, la TVR 3 a fost momentul întâlnirii cu ZORBA, regia și coregrafia - Lorca Massine. Spectacolul a fost susținut în Piața Libertății din Cluj-Napoca, cu participarea soliştilor, corului şi corpului de balet ale Operei din Cluj.

 

Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis.

Lorca Massine, care semnează libretul și coregrafia, privește acest balet ca expresie a contrastelor dintre temperamentul exploziv și liniștea celebrală, prudentă, o filosofie de viață construită în jurul dimensiunilor apolinic și dionisiac. Toate se regăsesc în  întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John, americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria.

Dansatorul și coregraful Lorca Massine s-a născut la New York și a început studiul artei coregrafice alături de tatăl său, renumitul maestru rus de balet Léonide Massine, care îi prevedea deja un parcurs strălucit. Cariera sa artistică și-a găsit împlinirea atât în ipostaza de prim balerin pe marile scene europene, cât și în calitate de coregraf, începând să monteze spectacole la doar 18 ani.

Baletul „Zorba”, pe muzica lui Mikis Theodorakis, reprezintă încununarea creației sale coregrafice, în care Lorca Massine a și dansat rolul principal. Premiera absolută a fost montată pe Arena di Verona, în 1988, fiind ulterior montată la Roma, Varșovia, Atena, Sofia, Torino, Vilnius ș.a. A fost prezentată în cadrul a diverse turnee și festivaluri internaționale, devenind accesibilă unui număr de peste 3 milioane de spectatori entuziaști din aproximativ 30 de țări de pe mapamond.

Închiderea stagiunii de spectacole de la Opera Națională Română din Cluj, în 2017, cu acest balet reprezintă cea de-a doua premieră absolută din creația compozitorului grec contemporan, după Oratoriul vocal simfonic Requiem, pe textele Sfântului Ioan Damaschinul. A fost o sărbătoare a dansului în Piața Unirii din Cluj, marcând și cei 30 de ani de la conceperea baletului, într-un apoteotic sirtaki.  Și-au dat concursul soliștii, corul, orchestra și corpul de balet ale Operei Naționale Române din Cluj.

Regia și coregrafia: Lorca Massine. Dirijor: Adrian Morar.

Logo

 
Schimbări în ecosisteme și biodiversitate, la „Starea Planetei”

Schimbările climatice s-au accelerat, provocând efecte semnificative asupra mediului și vieții pe Pământ. Acțiunile colective și implicarea ...

„Un preşedinte pentru România 2024”: candidaţii pentru primul tur, faţă în faţă la TVR

Dezbaterea „Un preşedinte pentru România 2024” va fi difuzată vineri 15 noiembrie, de la ora 21.00, simultan pe canalele TVR 1, TVR INFO, TVR ...

Crina Mardare: „Bunicilor mei trebuie să le mulţumesc pentru că am făcut muzică”

Sezonul 5 al îndrăgitului talent-show cu copii „Vedeta familiei” e în plină desfăşurare. Membrii juriului ne introduc în atmosfera de concurs şi ...