Este singura biserică fortificată din Transilvania cu trei rânduri de ziduri și incinte, declarată monument UNESCO, care timp de aproape trei secole a fost sediul Episcopiei Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană.
Episcopul Reinhart Guib a fost călăuza noastră în ”Cursa prin istorie” de la Biertan. Adriana Irimescu a testat în această ediție un joc de căutare de comori împreună cu o echipă de elevi din Blaj, de la Colegiul National "Inochentie Micu Clain", alături de profesoara lor de limba română, Iulia Tarko.
Tinerii au multă experiență când vine vorba de jocuri, participând acum trei ani la elaborarea a 5 trasee de căutare de comori, pe urmele scriitorilor din împrejurimile Blajului, "Via Scriptorum".
Complexul medieval de la Biertan include centura de fortificații și o biserică de mari dimensiuni, majoritatea cercetătorilor plasând începuturile construcției bisericii de tip gotic târziu, în jurul anului 1500.
”Construcția bisericii s-a încheiat probabil odată cu finalizarea sistemului de fortificație. La 1486 este menționată prima dată cetatea printr-un hrisov al regelui Matei Corvin care eliberează o treime din bărbații apți de luptă din Biertan de serviciul militar, pentru a rămâne să apere biserica-cetate.” (/comunabiertan.ro)
Amvonul, în stil gotic cu influențe renascentiste, ușa sacristiei din lemn de stejar cu intarsii, picturile altarului, orga din 1869 sunt numai câteva dintre elementele pe care turiștii vin să le vadă la Biertan. Am aflat ce alte secrete ascunde acest loc încărcat de istorie miercuri, 4 septembrie, de la ora 20:00, pe TVR 2.
Emisiune prezentată de Adriana Irimescu
Realizator și producător: Anca Berlogea-Boariu
*Această ediție este o redifuzare.