loader
Foto

Cursa prin istorie: Cetatea Hărmanului

„Mi-a plăcut foarte mult să descopăr prin joc și căutare de comori istoria sașilor, o istorie veche de 800 de ani. Acesta este pretextul, deoarece comorile pe care le găsim nu au legătură cu aurul și argintul, ci cu oamenii acestor locuri, obiceiurile sau, cum a fost în cazul Hărmanului, cu o orgă foarte prețioasă.” Adriana Irimescu

 

Actrița Adriana Irimescu pornește de această dată în Cursa prin istorie împreună cu elevi ai Colegiului Național Johannes Honterus și ai Colegiului Național dr. Ioan Mesota, din Brașov, pentru a descoperi comoara bisericii fortificate și tainele artei apărării din Evul Mediu la biserica fortificată din Hărman.

(w882)

Cetatea Hărman este una din cele mai bine conservate din Țara Bârsei, având o istorie de peste 800 de ani. Istoria ei este legată de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei în primele decenii ale secolului al XIII-lea.

Potrivit legendei, hărmănenii au rezistat asediului din 1612 al principelui Gabriel Bathory, făcând colaci chiar în momentul în care mai aveau puțină făină. Apoi, au decis să arunce cu colaci în soldații din fața cetății, care erau și mai înfometați decât ei, iar rezultatul a fost că armata invadatoare a plecat.

(w882)

Călăuzele noastre în Cursa prin istorie sunt Antonio Karasulas, maestru în arte marțiale venit din Noua Zeelandă și Isabelle si Dan Ilica-Popescu. De la  Corina Bozgan învățăm să facem celebrii kolatschen.

”Nimic nu se poate învăța mai bine ca prin intermediul jocului, nici nu-ți dai seama când ai învățat”, ne spune Adriana Irimescu, lansând provocarea și pentru tinerii telespectatori dornici să exploreze tainele istoriei.

(w882)

Miercuri, 28 august, de la ora 20:00, s-a difuzat la TVR 2 o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania.

Realizator și producător Anca Berlogea-Boariu

*Ediția s-a difuzat în premieră în mai 2023.

Foto: 1 Shutterstock, restul imaginilor din arhiva emisiunii TVR

Logo

 
Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...