loader
Foto

Cum să devii un ”vultur” de San Martino

”Vulturi de San Martino”, așa sunt numiți membrii celui mai vechi club de alpiniști din Dolomiți. Nume ce aduce un omagiu respectului pentru munte și curajului lor. Aflați prin ce teste trebuie să treacă un alpinist demn să intre în acest club de elită.

 

Pe vârfuri de munte, spre insule exotice, în mijlocul pustietății, dar și în aglomerația marilor orașe. În toate colțurile lumii puteți călători confortabil și fără riscul de a vă rătăci cu reportajele 360° GEO.

Începem periplul în Mediterana, împreună cu câțiva specialiști în biologie marină. Vânate încă din antichitate, focile călugăr sunt unele dintre cele mai misterioase mamifere marine din Mediterana. Ultimele cinci sute de exemplare ale acestei specii decimate populează apele greceşti şi turceşti şi se ascund în grote submarine. În ”Odiseea focii călugăr” (L’odysée du phoque-moine, Franţa-Germania, 2021) descoperim împreună cu o echipă elveţienă de cercetători mai multe despre modul lor de viaţă, ca să știm cum le putem proteja mai bine.

În sprijinul vieții vin și medicii care studiază cauzele de orbire ale copiilor din Africa. În Zimbabwe, unii copii fac cataractă de la vârste foarte fragede. Începând de câţiva ani au fost operaţi tot mai mulţi, aşa că pot privi din nou spre viitor cu încredere. Îi vedem în reportajul ”Licăriri de speranţă în Zimbabwe” (Lueurs d'espoir au Zimbabwe, Franţa-Germania, 2018), realizat pentru seria 360 Geo.

Lăsăm continentul african pentru cel european pentru o excursie în Dolomiți, ca să observăm provocările prin care trec ghizii montani. Pe unele dintre cele mai spectaculoase culmi din munţii Dolomiţi, Pale di San Martino, acolo unde doar vulturii se avântă, a fost înfiinţată în urmă cu peste un secol o asociaţie de ghizi montani. Ca să fii acceptat în această unitate de elită şi să devii un „vultur de San Martino”, pe lângă o foarte solidă experienţă de alpinist, de căţărător şi de ghid, trebuie să treci şi de câteva probe practice. Îi cunoaștem pe temerari în reportajul ”Alpiniştii pasionaţi din Dolomiţi” (Dolomites, la passion de l’alpinisme, Franţa-Germania, 2021).

Nici România nu lipsește din planificarea de călătorie a echipei 360 Geo. De această dată ne oprim în localitatea Săpânţa (”Poveştile din Cimitirul Vesel”, Roumanie les récits d’un cimetière , 2013) din judeţul Maramureş, unde se află cunoscutul Cimitir Vesel, renumit pentru crucile viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective. Ineditul acestui cimitir este reprezentat de atitudinea diferită faţă de cea a culturii populare, în care moartea este considerată un eveniment trist. Fondatorul acestui cimitir este Stan Ioan Pătraş, care în anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu, a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lată, cu loc pentru epitaf. Primul epitaf datează chiar din anul 1935, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un adevărat muzeu în aer liber.

Viaţa italianului Massimo Vacchetta, un medic veterinar specializat în bovine, s-a schimbat total după ce a găsit ... un pui de arici. Pentru că acela a fost momentul în care s-a decis să deschidă un adăpost pentru arici. La vila lui de patrimoniu primeşte zilnic pui de arici găsiţi prin grădini sau răniţi pe şosele sau câmpuri. Astfel că Italia a devenit un fel de Refugiu pentru arici (Italie, un refuge pour hérissons, 2021)

TVR 2 ne-a însoțit în aceste descoperiri realizate de jurnaliști 360° Geo/ARTE, din 12 în 16 august, de la ora 11.

***

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Logo

 
Senatul şi Camera Deputaţilor îşi aleg preşedinţii

Cele două foruri ale Legislativului, Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii ...

Divorţul şi cererile accesorii

Divorţul şi cererile accesorii

publicat: Luni, 23 Decembrie 2024

Cine poate cere divorțul în instanță și care ar fi motivele legale invocate? Cât durează procedura și ce sunt cererile accesorii? Când se poate ...

Să colindăm! Vine Crăciunul!

Să colindăm! Vine Crăciunul!

publicat: Luni, 23 Decembrie 2024

Vă invităm să revedeți imagini din Arhiva TVR, din anul 1990, cu Ioan Bocşa, Drăgan Muntean, Mariana Anghel şi Leontina Farcaş în primul Concert ...