loader
Foto

Te-ai întâlnit cu ursul în pădure? Sfaturi de la experți, care îți pot salva viața

Pentru o drumeție în siguranță în pădure, este indicat să nu mergeți niciodată singuri, să aveți asupra voastră un spray de urs și un fluier, să faceți zgmote de intensitate medie și, dacă aveți un câine, să îl țineți în lesă, explică specialiștii de la World Wide Fund (WWF) România.

 

Niciodată nu trebuie să fugiți când vedeți un urs, nu aveți nici o șansă să îl depășiți. Când mergeți în pădure, încercați să faceți zgomote de intensitate medie: să fluierați, să cântați, să bateți din palme, pentru ca urșii să fie alertați de prezența voastră în zonă, arată un ghid al WWF.

Totodată, este indicat să faceți drumeții în grup, iar dacă aveți câini de companie, aceștia să fie în lesă. Un câine liber îl poate aduce pe urs direct către voi.

Ce facem când ursul nu ne ignoră prezența

Dacă ursul v-a observat în pădure, nu vă ignoră și se îndreaptă spre voi, păstrați-vă calmul. Nu este indicat să o luați la fugă și nici să încercați să vă cățărați în copaci; urșii au o viteză medie de 50 km/h.

Ridicați mâinile deasupra capului, pentru ca ursul să vă identifice ca ființe umane. Vorbiți tare, dar nu țipați. Nu vă întoarceți cu spatele la urs și nu îl priviți în ochi. Nu mai faceți zgomot atunci când ursul v-a văzut.

Nu încercați să faceți fotografii sau selfie-uri cu ursul. Nu încercați să îl hrăniți.

Nu vă poziționați între puii de urs și mama lor.

Când ursul își pierde interesul față de voi, încercați să vă retrageți foarte încet. Puteți lăsa în urmă câteva obiecte vestimentare și mâncarea din rucsac, pentru ca ursul să le miroase, iar voi să vă puteți continua retragerea.

Citiți și: Legea împușcării urșilor a generat un val de reacții. România ar putea fi sancționată de Comisia Europeană cu un infringement direct

Dacă ursul atacă

Dacă ursul vă atacă, ghemuiți-vă, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne, arată specialiștii de la WWF.

Cum ne ferim de urși când campăm

În cazul campării, este indicat ca mâncarea și cosmeticele să fie depozite la 150-200 metri de cort și, dacă este posibil, să fie ridicate într-un copac, arată un alt ghid elaborat de WWF.

Citiți și: Pe trasee, turiştii sunt lipsiţi de apărare în faţa urşilor. Ar trebui să cunoască câteva lucruri elementare care le-ar putea salva viața

Deșeurile trebuie strânse și depozitate departe de zona de campare. Într-o zonă sălbatică, gătiți la o distanță de 150-200 metri de locul unde ați campat. Evitați consumarea de alimente cu miros puternic, precum peștele la conservă sau fructele confiate.

Dacă mergeți cu mașina, păstrați cheia mașinii la îndemână. Nu depozitați mâncarea în mașină și nu o lăsați nesupravegheată.

Sursă foto: Shutterstock

 

Logo

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Gabriela Szabo: Nu atingi performanţa fără multă seriozitate şi disciplină

Gabriela Szabo a devenit campioană europeană la doar 15 ani, o vârstă la care majoritatea adolescenților își îndreaptă atenția către distracții ...

Aitana, un autentic safari african în Europa

Aitana, un autentic safari african în Europa

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Situat în estul Spaniei, lângă orașul Penáguila, în munți, la o altitudine de 1000 de metri deasupra nivelului mării, la 145 km de La Zenia, ...