”Noi rulam între 50.000 și 70.000 de gânduri pe zi și în proporție de 70-80% dintre ele sunt gânduri negative”, ne spune Nicoleta Galiș, psiholog și trainer. Primul pas în descoperirea acelor credințe care ne limitează este observarea gândurilor și a limbajului pe care îl folosim în fiecare zi.
Într-o ediție a emisiunii ”Eu pot!”, Anca Mazilu ne-a dat întâlnire cu Nicoleta Galiș, psiholog clinician, pentru o discuție despre credințele limitative și felul în care ele ne modelează viața.
Devin credințe limitative acele afirmații pe care le-am auzit de la alții sau pe care chiar noi le-am creat, ni le repetăm în minte și le dăm putere de adevăr.
Toți avem credințe limitative. Non-verbalul vorbește despre asta. Când credem că nu putem, nu suntem suficient de buni și nu merităm, limbajul corpului nostru arată ce gândim cu adevărat despre noi înșine. Dar noi putem schimba asta, cu motivația potrivită și perseverență.
Cât de importante sunt gândurile noastre? Foarte importante. Noi rulam între 50.000 și 70.000 de gânduri pe zi și în proporție de 70-80% dintre ele sunt gânduri negative. Sunt multe frici în spatele acestor gânduri. E greu să ne dăm seama, dacă nu ne autoanalizăm, că limbajul nostru este negativ. Iar pentru a vedea de unde am deprins acele credințe limitative, trebuie să derulam filmul și să ne întrebăm cum s-au format acele viziuni referitoare la realitate sau la sine.
Dezvoltarea personală este propria noastră călătorie de creștere, spune invitata emisiunii. Și ea ține de asumarea responsabilității pentru viața noastră și propriile alegeri. Este vital să ne concentrăm asupra soluțiilor și resurselor, nu asupra problemelor.
Anca Mazilu a stat de vorbă cu Nicoleta Galiș - psiholog clinician, despre dezvoltarea personală în ediția ”Eu pot!”de sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 10.