Sarmale, friptură, cârnaţi, şunculiţă, cozonaci şi enumerarea preparatelor de pe mesele de Sărbători poate continua. Cu ce vin le potrivim, pentru a le putea simţi toate gusturile, ne explică Mihai Ionescu, somelier nu doar cu experienţă în domeniu, dar şi unul dintre acei specialişti care reușesc să transforme vinul într-o poveste pe care să o trăim frumos, fără dureri de cap.
„Vinul bun, ales corect, completează mâncarea și scoate în evidență aromele”, ne asigură Mihai Ionescu. „De exemplu, la un preparat gras, un vin alb, mai acid, poate tăia grăsimea și ne ajută să simțim gustul complet, fără a avea senzaţia că suntem încărcați. Vinul devine parte din experiența mesei și, când e ales bine, nu domină mâncarea, ci o îmbogățește.”
Întrucât mesele de Sărbători sunt un adevărat maraton culinar, pentru a ne bucura de toate preparatele și vinurile care le acompaniază, ar trebui să mâncăm și să bem în tihnă, moderat, într-un ritm constant. „E bine să avem un echilibru: savurăm fiecare preparat, luând pauze mici între feluri, și bem vinul pe măsură, nici prea repede, nici prea mult dintr-o dată.”
În debutul mesei, de preferat e „un aperitiv ușor – poate o salată, pește afumat sau brânzeturi – alături de un vin alb sec, cum ar fi un Sauvignon Blanc sau un Riesling. Aceste vinuri deschid apetitul și pregătesc papilele pentru restul mesei.”
Vișinata sau pălinca se beau tot la începutul mesei, pentru a face tranziţia către vin. În timp ce vinul spumant merge excelent la final, mai ales dacă avem un desert ușor sau fructe. „Important e să bem aceste băuturi fără grabă și în cantități mici, ca să savurăm fiecare gust și să evităm amestecul excesiv.”
Cum alegem vinul pentru mesele de Crăciun și Revelion?
„La Crăciun, unde sunt multe preparate tradiționale românești, putem începe cu un vin alb sau rose lejer, apoi trecem pe un vin roșu cu personalitate, cum ar fi o Fetească Neagră sau un Merlot pentru sarmale sau friptura de porc. De Revelion, ar fi minunat să avem un vin spumant pentru a încheia cu o notă festivă și răcoritoare, pregătind momentul de la miezul nopții.”
Recomandările lui Mihai Ionescu pentru fiecare fel de mâncare:
- la salată de boeuf: un vin alb sec sau demisec, ușor, ca Chardonnay-ul, care se îmbină bine cu textura cremoasă a salatei.
- la sarmale: un vin roșu sec, cu taninuri moderate, cum ar fi o Fetească Neagră sau un Pinot Noir, este excelent pentru savoarea intensă a sarmalelor.
- la friptura de porc: un vin roșu robust, precum Cabernet Sauvignon sau Merlot, care complimentează aromele cărnii.
- la cârnați și șunculiță: un vin roșu fructat, de exemplu un Shiraz, aduce o notă plăcută alături de gustul afumat al preparatelor.
- la desert: putem savura o Busuioacă de Bohotin sau un spumant dulce care să potențeze gustul aromat al cozonacului.
În concluzie, mesele de Sărbători pot căpăta un plus de savoare alături de un vin bine ales. Să nu uităm însă de cuvântul cheie „moderaţie!”. Deoarece Crăciunul durează trei zile, iar după cum am văzut, la o masă unde avem multe feluri de mâncare putem alege şi mai multe tipuri de vin! Aşadar, pentru ca Sărbătorile să fie cu adevărat fericite, „ideal este să începi cu un aperitiv, apoi să rămâi la vin pe durata mesei și să bei apă constant – ajută la hidratare și la prevenirea efectelor alcoolului. Dacă începi cu o tărie, bea un pahar mic, apoi fă trecerea la vin. Încheie cu un spumant dacă dorești, dar păstrează măsura, iar a doua zi va fi mult mai plăcută.”
Sărbători fericite!
Credit foto: Mihai Ionescu