loader
Foto

Galerie foto

„Cum a fost făurit omul nou” – în dezbatere la „Miturile comunismului”, la TVR 1 | VIDEO

Scriitorul Radu Paraschivescu şi istoricul Mădălin Hodor au răspuns invitaţiei moderatoarei Irina Luca la o dezbatere pe tema învăţământului românesc din perioada comunistă. Am urmărit „Miturile comunismului” pe 21 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR1.

 

Timp de 50 de ani s-au forțat comuniștii, prin toate formele de educație și învățământ, să recreeze ființa umană. Au început prin copierea sistemului sovietic și implementarea lui în toate instituțiile de învățământ din România. Religia a fost scoasă din școli, la fel profesorii care au deținut funcții în partidele istorice. La admiterea în învățământul superior aveau prioritate cei cu ,,origine sănătoasă”. Au continuat cu impunerea Organizației Pionierilor, a Șoimilor Patriei, a muncii voluntare și a practicii agricole.

​Despre învățământ în perioada comunistă au discutat moderatoarea Irina Luca şi invitaţii săi – scriitorul Radu Paraschivescu şi istoricul Mădălin Hodor – în episodul „Cum a fost făurit omul nou”, difuzat în premieră la TVR 1 duminică, 21 ianuarie, de la ora 18.00.

(w882) IL

Principiile generale ale învățământului de atunci erau: educația prin colectiv și pentru colectiv şi educația prin muncă și pentru muncă. Omul nou a fost „frăgezit” cu Daciada, Cântarea României și învățământul politico-ideologic. A fost generația celor crescuți cu cheia de gât, la cozi, în cultul pentru muncă și patrie, în stil cazon. Ce-a ieșit? „Nouă nu ne-a rămas nimic sfânt, noi nu credem în nimic, ne-am familiarizat cu dezastrul. Ne-a făcut să fim adaptabili, tranzacționari, maleabili, flexibili, foarte mulți dintre noi, dezosați etic. La noi a fost o ciorbă, a fost așa... un sos continuu și un ghiveci moral-imoral-amoral, care, practic, ne face astăzi să nu mai putem disocia binele de rău, susul de jos. Totul este o plastilină! Până și mentalul nostru este atat de plastilinizat… Nouă ni se pot induce toate teoriile din lume!” (Dan C. Mihăilescu)

(w882) a

(w882) a

Ce au creat din noi învățământul și educația specifice epocii comuniste și ce se întâmplă la momentul de față cu generațiile crescute în cutumele epocii actuale? Răspunsuri – în episodul 8 al emisiunii de reportaje şi dezbateri „Miturile comunismului”, într-o dezbatere în care moderatoarea Irina Luca a dialogat cu scriitorul Radu Paraschivescu şi istoricul Mădălin Hodor. Pe 21 ianuarie, de la 18.00, s-a difuzat ultima ediţie în premieră a sezonului, la TVR 1.

(w882) platou

***

Pentru a ne ajuta să nu uităm istoria şi să clădim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalişti ai Televiziunii Române îşi propune să demonteze „Miturile comunismului”. Din 26 noiembrie, urmărim în fiecare duminică, de la 18.00, reportaje realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor, într-o emisiune ce face lumină asupra unor evenimente din istoria recentă a României. Reportajele sunt însoţite de dezbateri în platou, moderate de Irina Luca.

Producători: Raluca Rogojină, Roxana Tarhon

Logo

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...