loader
Foto

Culturi de nișă: Potențialul neexploatat al cânepei în România | VIDEO

Cânepa, o plantă cu o istorie milenară de utilizare în diverse domenii, a fost mult timp subevaluată în România.

 

Deși semințele de cânepă sunt folosite în industria alimentară și în domeniul farmaceutic în 17 țări din Europa, țara noastră rămâne în afara acestui circuit valoros, fiind afectată de o legiuitor rigid care interzice cultivarea acesteia începând din 1992.
.

.
Interdicția a fost instituită din cauza asocierii greșite a cânepei cu drogurile, ignorându-se astfel potențialul economic și benefic al acesteia.

Cânepa are multiple utilizări, de la producția de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi proteinele vegetale și acizii grași omega-3, până la utilizarea ei în industrie, pentru fabricarea textilelor durabile și a materialelor de construcție. În plus, cânepa contribuie la sustenabilitate, având un impact redus asupra mediului prin necesitatea scăzută de pesticide și apă în procesul său de cultivare.

În fața acestei realități, un grup de specialiști a inițiat demersuri legale în scopul de a revizui legislația din 1992. Scopul acestei inițiative este de a deschide uși pentru fermierii români și de a facilita accesul la o piață în continuă expansiune, în contextul în care consumatorii din întreaga lume devin tot mai interesați de produse sănătoase și sustenabile.

Astfel, reexaminarea legislației privind cultivarea cânepei ar putea reprezenta nu doar o oportunitate economică, ci și un pas important în direcția modernizării agriculturii românești. Permițând cultivarea acestei plante benefice, România ar putea să-și îmbunătățească nu doar economia locală, ci și imaginea pe harta agricolă europeană.

Cânepa se dovedește a fi o cultură de nișă cu un potențial enorm pentru dezvoltarea economică și sustenabilitatea ecologică a României. Este esențial ca prejudecățile legate de această plantă să fie depășite, iar inițiativele legislative să fie sprijinite pentru a valorifica resursele oferite de cânepă și a contribui astfel la bunăstarea țării.

Logo

 
Mihaela Crăciun: „Tare frumoşi suntem şi avem obiceiuri străvechi extraordinare!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Alina Salanți, jurnalist TVR: „Vedeam oameni urcați pe acoperișuri, oameni care se țineau cu ultimele puteri de garduri!”

Pe 14 septembrie, la scurt timp după ce potopul a lovit localitățile din județele Galați și Vaslui, îmagini dramatice făceau înconjurul țării. ...

Cum tratăm tenul post-bronzare?

Cum tratăm tenul post-bronzare?

publicat: Sâmbătă, 28 Septembrie 2024

Tratamentele după expunerea la soare, la final de vară, sunt absolut necesare pentru a avea un ten sănătos și hidratat. Cosmetica apicolă cu ...