loader
Foto

"Cucna de pită" în tradiția bănățeană | VIDEO

În satul Gherteniș, o parte esențială a culturii culinare locale este reprezentată de „cucnă”, un termen specific regiunii Banat pentru cuptorul tradițional.

 

Doda Maria, una dintre gospodinele locale, reglează cu măiestrie focul din țug, asigurând astfel o coacere uniformă și perfectă a pâinii, un aliment de bază în alimentația comunității.
.

.
Procesul de coacere este un ritual deosebit, ce nu doar că îmbie simțurile, dar și întărește legăturile comunității prin tradițiile transmise din generație în generație.

Odată scoasă din cucnă, pâinea este păstrată într-o „cotăriță” specială, concepută pentru a menține prospețimea acesteia, chiar și pe parcursul unei săptămâni. Acest aspect evidențiază nu doar ingeniozitatea și răbdarea gospodinelor de altădată, ci și legătura profundă cu pământul și resursele oferite de acesta.

În căutarea autenticității limbii și obiceiurilor bănățene, TVR Timișoara propune un nou proiect intitulat „Cum ne-o fost vorba”, care va aduce la lumină graiul local și diversele tradiții culinare. Acest program, difuzat în fiecare joi la ora 18.30 și reluat duminica la 19.30, promite să fie o fereastră către bogăția culturală a regiunii. De asemenea, telespectatorii pot urmări emisiunea pe TVR3, duminica, la ora 13.00.

Prin intermediul acestor inițiative, ne este oferită ocazia de a redescoperi și a aprecia nu doar cuvintele, ci și valorile profunde ale identității noastre. Așadar, cum își numesc cei din alte colțuri ale țării cuptorul care aduce la viață aromele tradiționale? Aceasta este o întrebare ce invită la reflecție și dialog cultural.

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...