loader
Foto

Galerie foto

Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani | VIDEO

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne-a spus povestea construirii firului de fier care a legat țara. Documentarul s-a difuzat în premieră la TVR 1, în 25 martie, ora 14.30.

 

La „Ora Regelui”, am pornit sâmbătă, 25 martie, într-o călătorie lungă... de 150 de ani. Ați putut afla povestea reţelei de cale ferată de la noi din ţară din documentarul în premieră „Firul de fier, calea ferată care a cusut România”, realizat de Irina Luca.

(w882)

Salonul Regal Gara de Nord

(w882)

Vagon vechi

Am descoperit cu uimire că trei sferturi din rețeaua de cale ferată de astăzi au fost construite în vremea Regelui Carol I. Înțelegem ce au însemnat trenurile pentru dezvoltarea noastră și cum am ajuns să circulăm acum mai lent decât în urmă cu un secol.

(w882)

„Vorbim despre scandalurile vremii: concesiuni, prețuri umflate și lucrări de calitate slabă. Despre dispute politice, „șahul la Rege” și hotărârea lui Carol de a renunța la tron. Suntem, de asemenea, martorii unei reveniri spectaculoase: făurirea unei Românii moderne, occidentale, în care, în mai puțin de 40 de ani, s-au construit 3180 de kilometri de cale ferată, iar la Cernavodă, cel mai complex sistem de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din tot ce se proiectase în orice țară, până atunci”, ne dezvăluie realizatoarea documentarului, Irina Luca.

(w882)

Muzeul CFR

Călătorim într-o lume unde a fi CFR-ist era o onoare, iar ceasul gării ne-a învățat ce înseamnă punctualitatea.

Iar toate aceste poveşti le-am descifrat cu ajutorul istoricilor intervievați de Irina Luca: Vasile Docea, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, editor și traducător al „Jurnalului” lui Carol I, Sorin Cristescu, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București, Toader Popescu, arhitect, autorul cărții „Proiectul feroviar românesc”, Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR, Andrei Berinde, autorul proiectului „Tururi ghidate pe drumuri de fier”.

(w882)

Majestatea Sa Margareta, în mulţime, la gară

„Firul de fier, calea ferată care a cusut România”, documentarul realizat de Irina Luca se vede la TVR 1 sâmbătă, 25 martie, de la ora 14.30, iar la TVR Internaţional, de la 16.30. TVR Moldova difuzează filmul joi, 30 martie, de la ora 16.00.

(w882)

Director de imagine: Doru Iacovescu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Irina Luca

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...