Când rostim numele celei mai scumpe ciuperci comestibile, ne gândim la sudul Franţei sau la regiunea Piemont din Italia, dar nu la Istria, peninsula croată înconjurată de apele Mării Adriatice.
Este unul dintre cele mai apreciate ingrediente din lume, iar faima sa se datorează intensității inegalabile a aromei.
Mai multe tipuri de trufe pot fi găsită pe parcursul întregului an în Istria, în timp ce trufa alba - cea mai apreciată și mai scumpă - poate fi descoperită pe piață doar toamna.
Pădurea Motovun, de-a lungul râului Mirna, este unul dintre locurile în care acest prețios dar al pământului poate fi descoperit. Însă numai câinii bine antrenați știu să găsească această comoară.
În ultimii ani, trufa a devenit o specialitate a acestei zone din Croația. Solul îi convine de minune şi clima este ideală. În anii buni, recolta atinge 25 de tone !
Realizator: Maria-Christina Degen
Reportajul ”Croaţia - o altă patrie a trufei” (Croatie, l’autre pays de la truffe, Franţa-Germania, 2018) se difuzează la TVR 2 marți, 21 ianuarie, de la ora 10:30.
Foto: Shutterstock/ colaborator foto: Tom4U