Premiul decernat în cadrul Galei UZPR „echipei Cristina Dănilă şi Radu Dănilă, pentru emisiunea „Vorbeşte corect!” este o recunoaştere a efortului celor doi realizatori de a menţine emisiunea în topul preferinţelor telespectatorilor TVR 1. Producţia este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române din mass-media românească, adunând 25 de ani de la debut.
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a premiat, luni, 18 noiembrie „Excelenţa în jurnalism'', în cadrul unei gale organizate la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. Jurnaliştii TVR Cristina şi Radu Dănilă au fost recompensaţi cu premiul pentru jurnalism TV pentru realizarea emisiunii „Vorbeşte corect!”. Producţia este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române din mass-media românească, adunând 25 de ani de la debut. Radu şi Cristina Ddănilă ne-au vorbit despre proiectul lor de televiziune şi despre premiul primit în interviul de mai jos:
Premiul UZPR vine după alte premii pentru „Vorbeşte corect!” sau e primul?
Este primul premiu pe care îl primim pentru această emisiune şi are o însemnătate foarte mare pentru noi, ţinând cont că este acordat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Este o mare onoare să fim premiaţi sub titulatura de excelenţă pentru jurnalism de televiziune.
Ce înseamnă pentru echipa „Vorbeşte corect!” acest premiu?
Acest premiul de excelenţă decernat „echipei realizatorilor Cristina Dănilă şi Radu Dănilă pentru emisiunea „Vorbeşte corect!” este o recunoaştere a efortului nostru de a menţine emisiunea în topul preferinţelor telespectatorilor TVR 1. Istoria celui mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române din mass-media românească a început cu 25 de ani în urmă, când a debutat proiectul original „Corect!”. Ceea ce a fost într-adevăr extrem de provocator este reînnoirea permanentă a formatului, pentru a menţine emisiunea în atenţia publicului. Acum, în 2024, ne bucurăm că avem audienţă, dar şi că unele dintre greşelile despre care am vorbit de-a lungul anilor au început să dispară.
De peste 25 de ani, emisiunea care ne învaţă să vorbim şi să scriem corect e la Televiziunea Română! Cum îi convingeţi pe telespectatori să vă fie aproape?
În 1999, formatul emisiunii Corect! a fost inedit şi îndrăzneţ din mai multe puncte de vedere: un prezentator de numai 9 ani, - Cosmin Ionescu, primul concurs de televiziune pe teme de limbă română, explicaţii şi vox-uri realizate pe stradă, totul în numai 5 minute! Iar telespectatorii au participat cu entuziasm încă de la început: concursul O scrisoare, o greşeală, un milion aducea în redacţie saci plini cu scrisori. Şi acum, după 25 de ani, încă primim scrisori în redacţie.
Ceea ce credem că ajută foarte mult este concepţia regizorală, care are la bază ideea de a nu face o simplă emisiune de limbă română, ci o emisiune care să îmbine informaţia cu divertismentul. Astfel, emisiunea a avut de-a lungul anilor, diverse abordări: sitcom, concurs interactiv, cameră-ascunsă, interviuri pe stradă, provocări surpriză pentru invitaţi. De asemenea, au ajutat şi cele câteva elemente distinctive: formatul dinamic şi concis, grafica - în întregime originală, creată special pentru emisiune şi actualizată odată cu introducerea de noi teme; varietatea rubricilor; permanenta adaptare la realităţile limbii şi comunicării. Nu în ultimul rând, explicaţiile lingvistice beneficiază de o grafică specială şi sunt redactate de un consultant de specialitate.
„Cuvintele pe care le folosim contează! Să învăţăm împreună, în numai 5 minute pe zi, să vorbim, să scriem şi să comunicăm corect!”, îi invitaţi mereu pe telespectatori la „Vorbeşte corect!”. Mai e relevant/la modă/cool să vorbim corect în ziua de azi?
Sigur că e "cool" să vorbim corect! De altfel, o carte publicată acum câţiva ani de Institutul de Lingvistică are chiar acest titlu, pentru a-i atrage şi pe tineri în efortul de păstrare a frumuseţii limbii noastre. Asta am încercat şi noi în ultimii ani. Dar să vorbim corect nu înseamnă numai să nu facem greşeli de limbă română. Înseamnă şi să ne alegem cuvintele, astfel încât să transmitem corect ceea ce dorim. Cuvintele pe care le folosim contează pentru noi toţi şi, credem noi, cu atât mai mult pentru jurnalişti.
Ce teme vă propun telespectatorii pentru „Vorbeşte corect!”? Sau cum alegeţi ce subiecte să abordaţi alături de specialiştii invitaţi în emisiune?
Telespectatorii au fost părtaşi permanent la realizarea emisiunii. Pe lângă greşeli, pe adresa de email a emisiunii sau pe pagina de Facebook primim adeseori sugestii de teme pe care ei le consideră importante. În ceea ce priveşte interviurile pe care le realizăm, noi ne alegem invitaţii şi temele şi încercăm să găsim subiecte cât mai interesante. În ultimii ani, am abordat toate domeniile vieţii noastre de zi cu zi, cu accent bineînţeles asupra comunicării. Spre exemplu, în premieră în mass-media românească, am vorbit despre limbajul bisericesc, limbajul de televiziune, textele folclorice, comunicarea non-verbală şi chiar despre umor, limbajul meteo şi cel din ştiinţă (astronomie). În emisiune sunt prezentate regulat noutăţile şi modificările din DOOM3.
Ce vedem la „Vorbeşte corect!” în perioada de sărbători? Ştim că mereu le pregătiţi telespectatorilor ediţii speciale...
În acest sezon, am ales teme noi: „greşelile rezistente în timp”, limbajul muzical, limbajul influencerilor, dar continuă şi cele consacrate deja, despre descifrarea înţelesurilor limbajului bisericesc şi noutăţile din DOOM3. Iar pentru perioada de sărbători din acest an pregătim ediţii speciale care au ca subiect principal credinţele populare şi sărbătorile tradiţionale româneşti. De asemenea, ne-am propus să readucem în atenţie lucrările unor apreciaţi folclorişti români.
credit foto: TVR