loader
Foto

Galerie foto

Cristian Tabără: „Chiar dacă unii hrănesc nostalgiile „Epocii de Aur”, numai un orb sau un răuvoitor va nega progresul țării”

În ultimii 35 de ani, România a parcurs un drum plin de transformări, iar televiziunea publică a fost martoră a acestora, punând în lumină progresul. În fiecare miercuri, de la ora 21:00, la TVR 1, campania „România face bine” își propune să analizeze acest parcurs pe întreg teritoriul național, asigurându-se că fiecare regiune este reprezentată și că vocea comunităților locale este auzită.

 

După Iași, Slatina și Sinaia, miercuri, 20 noiembrie, de la ora 21:00, moderatorii Mihaela Crăciuni şi Cristian Tabără ne propun să mergem în Constanța, pentru a da glas Dobrogei multiculturale. Despre „România face bine”, dar şi despre aşteptări şi speranţe în democraţie, a vorbit într-un interviu Cristian Tabără.

Ce înseamnă pentru tine Campania "România face bine"?

Cristian Tabără: Mi se pare un proiect extrem de util pentru a evalua prin vocea publicului neimplicat politic starea țării la 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. M-am pomenit în acest proiect fără să fiu întrebat, probabil datorită faptului că străbat tara de peste zece ani, cu "Exclusiv în România", dar nu regret. Conjugate, cele două proiecte mă completează profesional și mă ajută să candidez la următoarele alegeri. Glumesc! ☺️ De fapt, mă bucur să pot da glas românilor cu privire la viața lor, la 35 de ani de la schimbarea din 1989.

Caravana "România face bine" a pornit deja la drum. Cum ați fost întâmpinați? Ce au spus oamenii? Au avut și mesaje pe care îşi doresc să le transmită prin intermediul TVR?

Nu au avut mesaje pe care să le transmită prin TVR, dar au fost sinceri și fără menajamente în ceea ce au spus în emisiune. Asta mă bucură, fiindcă este un indicator al faptului că au prins gustul libertății și îl exprimă fără reticențe. Și mă bucură și faptul că nu fetișizează televiziunile, deși mulți dintre ei sunt încă prinși în mrejele comercialului facil oferit de cele mai multe dintre televiziunile private.

Care este următoarea destinație şi ce teme se vor dezbate?

Am fost la Iași, Slatina și Sinaia, iar acum vom merge la Constanța. Astfel, după ce am auzit vocea Moldovei și a Olteniei, vom da glas și Dobrogei multiculturale, dar și acelei Dobrogea în care s-a derulat unul dintre cele mai dramatice episoade ale reprimării organizate de regimul comunist: Canalul. Vom căuta să aflăm și ce este bine și ce este rău în turismul românesc la Marea Neagră, dar și cât și cum s-a dezvoltat întreaga Dobrogea.

Ca jurnalist, ai fost martor la transformări semnificative în societate în cei 35 de ani de la Revoluție?

Da, România s-a schimbat imens în bine în cei 35 de ani de regim democratic. Chiar dacă unii hrănesc nostalgiile „Epocii de Aur”, numai un orb sau un răuvoitor va nega progresul țării. Dar democrația dă glas și celor pe care dictatura după care oftează i-ar fi redus la tăcere pentru vocea critică.

Străbați tara și în emisiunea "Exclusiv în Romania". În drumurile tale, ai vazut lucruri care s-au transformat în bine?

Oamenii sunt optimiști realiști. Muncesc și se dezvoltă, dar sunt nemulțumiți de faptul că țara nu progresează așa cum ar fi trebuit, judecând după resursele și potențialul ei. Poporul critică mediul politic, deși tot poporul este cel care votează clasa politică de la guvernare. Astfel, partea bună a democrației este libertatea, iar partea "rea" a libertății este aceea că votul unui academician este egal cu votul unui om needucat. Ghici care categorie este cea mai numeroasă? Însă tocmai acesta este rolul proiectului "România face bine": să contribuie la informarea corectă, dând glas românilor. Iar „Exclusiv în România” este baza mea de documentare „la firul ierbii”.

(w882)

Logo

 
Ferma: Sisteme de agricultură integrată

Ferma: Sisteme de agricultură integrată

publicat: Luni, 25 Noiembrie 2024

Această fermă vegetală a ajuns la aproape 3000 de ha. Sunt folosiți hibrizi semi-timpurii cu toleranță la secetă și rezistenți la boli și ...

Românii și blestemul de-a lungul veacurilor. Nou episod „Istorii ascunse” la TVR 1

Puterea cuvântului rostit sau scris. Blestemul era una dintre practicile la care apelau românii secolelor trecute. Joi, 28 noiembrie, de la ...

"Aventura urbană" în Vicovu de sus

publicat: Luni, 25 Noiembrie 2024

În acest episod călătoriţi în nordul judeţului Suceava, aproape de graniţa cu Ucraina. Sofia Vicoveanca, renumita solistă de muzică populară, ...