loader
Foto

Corina Dobre: „Asta e... de când s-a schimbat găleata cu apă cu sticluţa de parfum!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor. Corina Dobre, gazda emisiunii „A doua Românie” de la TVR Internaţional, lucrează în TVR din 2003. Corina Dobre s-a născut la Sfântu Gheorghe, într-o regiune multietnică, în care se împletesc tradiţii fel de fel. Despre cele mai frumoase tradiţii de la noi şi care dintre acestea dăinuie în familia ei ne-a povestit şi Corina Dobre:

Ce tradiţie crezi că e tipic românească?

Una dintre tradiţiile care mi se par interesante, inedite este cea legată de stropitul fetelor, de Paşti. Eu am crescut într-o regiune multietnică, nu ştiu dacă este o tradiţie neapărat românească, dar în zona mea, această tradiţie a fost adoptată de toată lumea, de toţi membrii comunităţii, indiferent de religie sau de etnie. Astfel, în a doua zi de Paşti, bărbaţii şi băieţii merg să stropească femeile şi fetele cu parfum, pentru a le ajuta să înflorească. E o tradiţie nu neapărat plăcută pentru doamne şi domnişoare care, la sfârşitul zilei, ajung să miroasă ca nişte drogherii ambulante... Asta e... de când s-a schimbat găleata cu apă cu sticluţa de parfum...

Ce tradiţii dăinuie în familie?

Mărturisesc că la mine în familie se respectă în principal tradiţiile care au legătură cu mâncarea. Ne place să mâncăm, îmi place să gătesc, aşadar nu-mi lipsesc de pe masă niciodată cozonacii, pasca, sarmalele, pe care, mai nou, îmi place să le fac cu fiica mea şi să le împart cu prietenii.

Cu ce tradiţii te identifici?

Nu ştiu dacă mă identific neapărat cu vreo tradiţie, dar în afară de tradiţiile care ţin de zona culinară, îmi place colindatul, poate şi pentru că, la un moment dat, am cântat la cor, nu atât cât mi-aş fi dorit... Am cântat în cor în copilărie şi mi-a plăcut sentimentul acesta de a te sincroniza cu oamenii din jur, de a face ceva frumos împreună şi de a transmite ceva plăcut celor care ne ascultau.

(w882)

Corina Dobre este licenţiată în Sociologie - Psihologie şi absolventă a mai multor cursuri de jurnalism şi comunicare. Şi-a început cariera la RRA, iniţial în calitate de corespondent local, apoi corespondent al postului public de radio la Budapesta. Colaborarea cu Televiziunea Română a început pentru ea în anul 2003, când a acceptat rolul de moderator al emisiunii „Conferinţa de presă", pe TVR 1. Au urmat: emisiunea matinală „Bună dimineaţa, România!” (TVR 1), emisiunile portret „Oameni de presă” şi „Seniorii micului ecran”, de la TVR Cultural, premiate de CRP şi APTR, precum şi alte colaborări cu TVR 2, dintre care, cea mai importantă - prezentarea reality show-ului de business „Arena Leilor", o fascinantă demonstraţie a modurilor în care o idee se poate transforma într-o afacere reală. Corina Dobre e, în prezent, gazda emisiunii „A doua Românie” de la TVR Internaţional.

 

Logo

 
Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, Dan Grecu rămâne o legendă vie a gimnasticii ...

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

TVR lansează campania de ajutorare „Împreună facem bine” (WhatsApp la numărul 0731.355.775) pentru a sprijini persoanele afectate de inundațiile ...