loader
Foto

Alegeți o știre și participați la concursul ”Copiii cuceresc Televiziunea - Telejurnalul copiilor”! | VIDEO

TVR lansează concursul ”Copiii cuceresc Televiziunea - Telejurnalul Copiilor”, ce are ca scop selectarea a doi tineri talentaţi, care vor deveni prezentatori TV pentru o zi. Aflați aici detalii despre înscriere și puteți alege unul dintre textele propuse.

 

Concursul se desfășoară între 22 și 29 mai 2024, pe canalul TVR 1, pe site-ul http://www.tvr.ro/televiziunecopiilor pe contul oficial de TikTok al TVR (https://www.tiktok.com/@tvr.romania) şi pe conturile personale de TikTok, Facebook şi Instagram ale participanţilor la concurs. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani sunt invitați să aleagă un text din cele 10 prezentate mai jos şi să realizeze material audio-video filmat cu telefonul mobil prin citirea textului ales într-o înregistrare audio-video pe care trebuie s-o posteze pe pagina/contul personal de TikTok sau Facebook sau Instagram, însoţită de hashtag-ul #televiziuneacopiilor (c0nform regulamentului afișat în secțiunea #TELEVIZIUNEA COPIILOR pe site-ul TVR).

Iată textele din care puteți alege:

1. Veste excelentă în sistemul de învățământ – a fost demolată ultima toaletă din curtea unei școli românești. Astăzi, elevii, părinții și profesorii de la Școala Generală din Ulmea de Mijloc s-au reunit pentru a asista, într-un cadru festiv, la acest eveniment care pune punct unei epoci în care copiii înfruntau viscolul, canicula și condițiile de igienă precare. Dacă în 2023 existau în România 180 de școli cu WC-ul în curte, începând din acest moment, putem spune că - măcar din acest punct de vedere - educația românească a ajuns în secolul XXI.

2. Este oficial – România ocupă locul întâi la nivel european la testele PISA. Evaluarea, inițiată de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în anul 1997, este standardizată la nivel internațional și oferă un instrument de comparație a performanței elevilor în domeniile esențiale ale educației. După mulți ani în care țara noastră a fost codașă la acest capitol, iată că este posibil un record excepțional, prin efortul conjugat al elevilor, cadrelor didactice și autorităților. România arată astfel că analfabetismul funcțional poate fi învins atunci când educația devine cu adevărat un domeniu prioritar.

3. Educația românească a marcat astăzi un moment aniversar. Se împlinesc 10 ani de la ultimele modificări aduse programei și metodologiei pentru evaluarea națională și bac. În întreaga țară, elevi, părinți și dascăli deopotrivă și-au manifestat entuziasmul și speranța că această perioadă de claritate și consecvență față de destinul tinerelor generații va continua pe termen cât mai lung, oferind predictibilitate și o viziune limpede în privința felului în care ne dorim să arate România europeană a viitorului.

4. Începând de astăzi, în România, abandonul școlar a devenit o chestiune care ține de trecut. Odată cu reducerea abruptă a excluziunii sociale și cu eradicarea sărăciei, numărul elevilor care abandonează studiile a înregistrat scăderi constante. Dacă în urmă cu doar câțiva ani, procentul celor care renunțau la școală era de 15.6%, unul dintre cele mai ridicate din Europa, astăzi doar 0.5% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu mai continuă o educație formală.

5. În frumoasa stațiune montană Iscodești, are loc în aceste zile de vară reuniunea nostalgică a celor care îmbrățișau, în vremea adolescenței, trendul „furry”. Participanții la întâlnire, astăzi profesioniști și antreprenori cu tâmplele argintii, au schimbat amintiri și s-au amuzat revăzând postările lor mai vechi de pe rețelele sociale. Mulți dintre ei au vorbit cu sinceritate despre perioada lor de „fursonas” și le-au mulțumit părinților, profesorilor și prietenilor care le-au fost alături în acea fază de căutare a identității.

6. Prea multe ore de educație fizică la școală - cel puțin asta susține un grup din ce în ce mai numeros de elevi și profesori din mai multe regiuni ale României. În condițiile reducerii accelerate a obezității infantile și a unei remarcabile creșteri a numărului de sportivi români medaliați în competițiile internaționale din cele mai diverse discipline sportive, grupul - care numără astăzi peste 75 000 de membri, a semnat o petiție online în care subliniază faptul că există suficiente săli și facilități sportive în școlile și liceele din țara noastră, iar ceea ce lipsește în continuare sunt bibliotecile.

7. Biblioteca Națională a României găzduiește în aceste zile expoziția „Fast Food – Our Past Food”. Printre exponatele cu valoare istorică se numără pliante cu oferte combo super-size, perechi de blugi mărimea XXXXL și cutii goale de Colebil. Cel mai prețios artefact din colecția prezentată este un inestimabil bon pentru livrarea la domiciliu a unei comenzi de 20 de hamburgeri, 30 de porții de cartofi prăjiți și 15 pahare de băutură carbogazoasă.

8. Traumele trecutului sunt, uneori, greu de depășit. Însă, cu ajutorul terapiei de grup, acest lucru este posibil. Ne-o demonstrează un ONG din Curcuma de Sus, care vine în ajutorul tuturor adulților care au avut de luptat, în anii tinereții, cu un mediu familial ostil reciclării. Pacienții găsesc astfel un mediu sigur în care să vorbească deschis despre confruntările cu bunici ori părinți care refuzau să selecteze gunoiul menajer sau, mai grav, să folosească trotineta electrică.

9. În cadrul săptămânii „Școala altfel”, elevii din mai multe licee bucureștene au vizitat Muzeul Pedepselor Corporale. Colecția permanentă a muzeului include exponate multimedia care vorbesc despre concepte aparținând trecutului îndepărtat, precum „Bătaia e ruptă din rai” și săli speciale dedicate unor practici demult uitate, precum urecheatul sau lovitura cu bățul la palmă. După această experiență, tinerii au împărtășit muzeografilor recunoștința că trăiesc într-o epocă în care astfel de pedepse au devenit de neconceput în societatea românească.

10. Eveniment în sistemul de sănătate românesc – s-a deschis cea de-a o suta clinică de detox digital. Unitatea medicală beneficiază de cele mai noi tehnologii în privința dezlipirii mâinilor încleștate pe smartphone și a retinelor lipite de ecranele computerelor de gaming. O secție specială le este dedicată dependenților de rețelele sociale. La inaugurare au fost prezenți și pacienți care au parcurs cu succes întregul program de dezintoxicare și care au mărturisit cât de mare le-a fost surpriza atunci când au descoperit faptul că există încă natură, cărți tipărite și spectacole de teatru cu actori reali.

Logo

 
Iuliana Marciuc: „Am simțit cu adevărat puterea Crăciunului și a cadoului celui mai important pe care îl primisem”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Sportivii ajung la performanță doar datorită talentului înnăscut?

Ideea că sportivii de performanță reușesc doar datorită talentului înnăscut este una frecvent discutată și adesea idealizată. Cu toate acestea, ...

Noul Guvern Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni

Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii ...