loader
Foto

Prelegerea filosofului Mircea Dumitru, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale, la TVR Cultural

TVR Cultural a transmis, marți, 17 ianuarie, de la ora 18.00, în direct de la Opera Națională București, „Conferințele ONB”. Primul invitat al programului a fost  academicianul Mircea Dumitru, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

 

Mircea Dumitru a susținut o prelegere intitulată „Muzică și filosofie”, în care va explora legăturile profunde și incitante dintre arta sunetelor și reflecția filosofică.

După prelegere, telespectatorii l-au putut asculta pe dirijorul Daniel Jinga, director general al ONB, prezentând o scurtă istorie a Operei Naționale Bucureşti.

Ulterior, publicul a urmărit un dialog captivant între Mircea Dumitru și gazdele evenimentului, dirijorul Daniel Jinga și Daniel Nica, coordonatorul programului de conferințe al Operei. Daniel Nica este lector universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității din București, doctor în filosofie și membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

Cei doi artiști lirici invitaţi în cadrul acestei prime ediții au fost soprana Irina Iordăchescu și baritonul Alexandru Constantin.

Mircea Dumitru este filosof și logician, vicepreședinte al Academiei Române, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București și autor prolific, cu o carieră universitară de peste 30 de ani.  Prin prelegerea sa, urmărește să evidențieze conexiunea adâncă dintre muzică și filosofie, iar, pe de alta, să sublinieze necesitatea educației muzicale, ca ingredient al formării unei personalități armonioase, aflate în slujba binelui public, potrivit unui comunicat al Operei Naționale București.

Mircea Dumitru, fost rector al UB și fost ministru al Educației, este și un violonist care a convertit pasiunea pentru muzica clasică în pasiune pentru muzica ideilor, în special pentru metafizică, logică și filosofia limbajului.

În prezent, conduce Comisia Fulbright România și este preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie din cadrul Academiei Române, precum şi director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu Motru“.

Începând cu ianuarie 2023, Opera Națională București va organiza lunar o dezbatere prin care își propune să aducă în fața oamenilor cele mai importante personalități ale societății românești. Conferințele vor avea loc în Sala Mare a Operei Naționale București și vor fi transmise în direct de TVR Cultural. Producător TVR: Claudia Robu.

Logo

 
Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

publicat: Sâmbătă, 07 Septembrie 2024

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica ...

Dieta - moft sau sănătate?

Dieta - moft sau sănătate?

publicat: Sâmbătă, 07 Septembrie 2024

Corpurile perfecte de pe rețelele de socializare au determinat o creștere spectaculoasă a numărului de diete considerate miraculoase, când în ...

Cicladele vulcanice: Santorini și Milos

Cicladele vulcanice: Santorini și Milos

publicat: Sâmbătă, 07 Septembrie 2024

Grupul de insule din Arhipelagul Cicladelor sunt, de fapt, vârfuri ale unor munți scufundați acum 5 milioane de ani, cu excepția a două dintre ...