loader
Foto

Concursul George Enescu. Finala Secţiunii de vioară, transmisă în direct la TVR Cultural

Luni, 16 septembrie, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit în direct Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional George Enescu . Finalistele Mayumi Kanagawa (SUA), Hyeonjeong Lee (Coreea de Sud) și Wakana Kimura (Japonia), tinere violoniste remarcabile, au urcat pe scenă alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Alan Buribayev.

 

(w500)

„Finala secțiunii vioară a Concursului Internațional George Enescu se anunță una efervescentă, sub aura a trei compozitori care semnează unele dintre cele mai dificile partituri din repertoriul concertistic pentru vioară: Johannes Brahms, Camille Saint-Saëns si Béla Bartók. Celor trei concerte pentru vioară și orchestră le vor ține piept trei personalități feminine, care au dovedit în cadrul Semifinalei că strălucirea, virtuozitatea și forța nu sunt atribute exclusiv masculine. Hyeonjeong Lee (Coreea de Sud), Mayumi Kanagawa (S.U.A) și Wakana Kimura (Japonia) sunt cele trei violoniste ce și-au disputat întâietatea pe podiumul de concurs, luni, 16 septembrie, de la ora 18.00.

În semifinala Secțiunii vioară de sâmbătă, am văzut pe scena Ateneului Român talente excepționale, tineri înzestrați cu cele mai valoroase atribute, într-o Semifinală dificilă, puternică, care pentru juriul prezent la București a reprezentat o adevărată piatră de încercare în stabilirea finaliștilor”, a spus Valentina Băinţan, producătorul transmisiunilor TVR de la Concursul Enescu.

(w882)

Dirijorul Alan Buribayev a urcat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru finala concursului Secțiunii vioară, pe 16 septembrie, începând cu ora 18.00, în direct la TVR Cultural. Trei tinere talentate violoniste au concurat, pe scena Ateneului Român, în runda finală: Hyeonjeong Lee (Coreea de Sud) a interpretat Johannes Brahms Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77 ; Mayumi Kanagawa (S.U.A) - Camille Saint-Saëns Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară și orchestră op. 61; Wakana Kimura (Japonia) - Béla Bartók Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră Sz. 112 Op. 35 .

Cine sunt finaliștii Secţiunii Vioară din Concursul Enescu 2024

Mayumi Kanagawa (Statele Unite ale Americii)

(w882)

Violonista americano-japoneză Mayumi Kanagawa, în vârstă de 30 de ani, stabilită la Berlin, este apreciată pentru sunetul său bogat și sumbru, pentru muzicalitatea sa concentrată și captivantă și s-a impus ca solistă și membră în formații camerale versatile și rafinate.

A cântat cu numeroase ansambluri, printre care se numără Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestra Națională a Belgiei, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga, Orchestra Germană de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze, în repertorii care acoperă lucrări de la Bach la Britten și Berg. Talentul său a adus-o în numeroase programe de promovare și școli din întreaga lume, de la San Francisco la Novosibirsk. În prezent, este ambasadoarea noului proiect Ribbon derulat de El Sistema Japonia, care oferă instrumente și educație muzicală copiilor din sistemul de plasament. În prezent, cântă pe o vioară semnată de Wilhelmj Antonio Stradivarius, din 1725, împrumutată cu generozitate de Fundația Nippon Music.

Hyeonjeong Lee (Coreea de Sud)

(w882)

Hyeonjeong Lee, o tânără violonistă remarcabilă, s-a născut în decembrie 2010. Este studenta profesorului Sunny Lee la Conservatorul Central din Seul. A început să studieze vioara la vârsta de 6 ani și a avut primul său recital la Yeongsan Yangjae Hall la vârsta de 9 ani. A obținut premiul I în calitate de cel mai tânăr participant la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Leonid Kogan din 2022. În același an, a câștigat, de asemenea, marele premiu și o bursă la Concursul Internațional de Muzică Rising Stars Grand Prix din Berlin.

În 2023, a susținut recitalul său de debut în străinătate la Laeiszhalle din Hamburg, la invitația Orchestrei New Jersey Sinfonietta. Recent, a concertat alături de Orchestra Filarmonicii din Seul (2024), Orchestra de Cameră Seoul Virtuosi (2023) și Orchestra Filarmonicii GIMPO (2021).

Wakana Kimura (Japonia)

(w882)

Wakana Kimura s-a născut pe 3 mai 2001 în Takarazuka, Japonia. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. La 16 ani a beneficiat de pregătire suplimentară cu profesorul Mauro Iurato în Italia. În 2018 și 2019 a luat parte la Academia Internațională Forum Musikae din Madrid, la Academia Internațională de Vară a Universității Mozarteum (2018) și la Academia Internațională de Muzică Orpheus (2017, 2019). Din 2021 studiază vioara cu profesorul Lothar Strauss și din 2022 muzică de cameră cu profesorul Stefan Mendl la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

Printre concursurile la care a participat se numără Concursul de Muzică al Studenților din Japonia, divizia liceenilor din Osaka, premiul III (2018); Concursul Internațional Antonio Vivaldi, premiul II (2019); finalistă și laureată a premiului Thomann la CIMA Academia Centrală Internațională de Muzică din Viena (2019); Concursul Internațional al Academiei Forum Musikae, premiul I (2019); Concursul Internațional de Vioară Premio Rodolfo Lipizer, ediția 41, premiul II (2022); Concursul Stefanie Hohl, premiul I (2023).

Actualizare 17 septembrie 2024: Muziciana americană Mayumi Kanagawa a câștigat Concursul Internațional „George Enescu”, secțiunea „Vioară”, după ce a interpretat „Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară și orchestră - op. 61”, de Camille Saint-Saëns.

Foto: Petrică și Cristina Tănase

#ConcursulEnescu2024 #FinalaVioară

Logo

 
Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

„Împărăteasa Ki” este un personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. A devenit ...

Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Andreea Dinklage: carieră de succes la Barcelona (II) / VIDEO

Andreea Dinklage, o tânără ambițioasă de 24 ani, născută în România, dar plecată în Germania de când avea 4 ani, a ajuns, prin muncă și studiu ...