loader
Foto

Concursul George Enescu continuă în direct la TVR Cultural: Finaliştii secţiunii Violoncel concertează sub bagheta dirijorului Jonathan Bloxham

Finalele concursurilor din acest an reprezintă momente de maxim interes pentru melomani: pe 10 septembrie, de la ora 18.00, ne vom bucura să-i ascultăm şi urmărim pe Haddon Kay (USA), Yo Kitamura (Japan), Ettore Pagano (Italy), în finala secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu.

 

(w500)

Dirijorul Jonathan Bloxham urcă la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru finala concursului secțiunii Violoncel, pe 10 septembrie, începând cu ora 18.00, în direct la TVR Cultural. Trei tineri talentaţi violoncelişti vor concura, pe scena Ateneului Român, în runda finală a Concursului de Violoncel:  Haddon Kay (SUA) va interpreta Concertul pentru violoncel nr. 1 B minor, de A. Dvořák; Yo Kitamura (Japonia) – Concertul pentru violoncel nr. 1 B minor, de A. Dvořák, iar Ettore Pagano (Italia) - Concertul nr. 1 pentru violoncel, de Dmitri Șostakovici. Nu pierdeţi şansa de a cunoaşte viitoarele staruri ale muzicii clasice!

(w882)

Cine sunt finaliştii secţiunii Violoncel din Concursul Enescu 2024

Haddon Kay - Statele Unite ale Americii

(w882)

Născut în 1999, violoncelistul de origine chinezo-americană Haddon Kay a început să studieze violoncelul la vârsta de 4 ani. A fost remarcat pentru prima dată ca finalist al Concursului Chicago Symphony Young Artist, când a interpretat Concertul pentru violoncel de Samuel Barber, cu Orchestra Civică din Chicago. Şi-a continuat studiile de violoncel la Universitatea Northwestern, sub îndrumarea profesorului Hans Jørgen Jensen. A obținut diploma de licență în 2022 și își continuă studiile de masterat la aceeași instituție, ca beneficiar al bursei Eckstein. A participat la cea de-a doua ediție a Concursului Regina Elisabeta din Belgia și a fost câștigător al Concursului Concerto/Aria al Universității Northwestern. Haddon Kay este membru fondator al Galvin Cello Quartet, format în 2021, la Școala de Muzică Bienen, care a câștigat Concursul Victor Elmaleh din 2022 al Concert Artists Guild și Medalia de argint la Concursul Național de Muzică de Cameră Fischoff din 2021. Recent a susținut un turneu în Statele Unite ale Americii.

Yo Kitamura – Japonia

(w882)

Tânărul de numai 20 de ani Yo Kitamura a studiat cu profesorul Jens Peter Maintz, la Universitatea de Arte din Berlin și cu profesorul Tsuyoshi Tsutsumi, la Liceul de Muzică Toho Gakuen. Violncelistul japonez a câștigat premiul I la Concursul Internațional Johannes Brahms 2023 și premiul I în unanimitate la Concursul Internațional pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.

Ettore Pagano - Italia

(w882)

Născut în 2003, Ettore Pagano a început să studieze violoncelul la vârsta de 9 ani. A lucrat cu Antonio Meneses la Academia Walter Stauffer, cu David Geringas la Academia de Muzică Chigiana și cu Enrico Dindo la Academia de Violoncel din Pavia. Din 2013 a câștigat numeroase concursuri în Italia și în străinătate : Concursul Internațional Khachaturian din Erevan și Concursul Internațional Johannes Brahms. De asemenea, a obținut premiul I la Concursul Tinerilor Muzicieni al Filarmonicii la Scala (2019) și la Concursul Național Jugend musiziert și a obținut o bursă din partea Asociației Internaționale a Artiștilor din New York, cu un concert aferent bursei, la Carnegie Hall. A fost deja invitat să susțină recitaluri în cadrul unor importante evenimente internaționale în Germania, Austria, Grecia și în Statele Unite ale Americii, iar, ca solist, a cântat alături de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Croația, Orchestra Filarmonicii din Graz, Orchestra Simfonică Națională a RAI și Orchestra Simfonică Euro. În 2022 a lansat primul său CD pentru revista Suonare News.

Juriul secţiunii Violoncel din Concursul Internațional George Enescu 2024 este prezidat de Arto Noras și este format din Marin Cazacu, Enrico Dindo, Leonid Gorokhov, Charlotte Lee, Dan Prelipcean, Valentin Răduțiu, Meehae Ryo și Raimun Trenkler.

Directorul muzical al Teatrului din Lucerna, Jonathan Bloxham, dirijează în finala secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu

(w882)

Jonathan Bloxham - concurs.festivalenescu.ro - c Kaupo-Kikkas

Jonathan Bloxham își începe mandatul de director muzical al Teatrului din Lucerna în această stagiune, dirijând BoemaDido și Enea și I Capuleti e i Montecchi, după ce, în 2022, a dirijat Castelul Prințului Barbă-Albastră. A debutat în Festivalul de la Glyndebourne din 2021 cu Luisa Miller, și a dirijat, de asemenea, Don Pasquale la Glyndebourne Touring Opera. Este la a doua sa stagiune în calitate de dirijor rezident și consilier artistic al London Mozart Players.
Ca dirijor invitat în stagiunea 2023-2024, va colabora cu NDR Elbphilharmonie, Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestra Simfonică BBC și va efectua un turneu cu muzicieni din orchestrele Filarmonicilor din Viena și Berlin, care va culmina cu un concert televizat la Großes Festspielhaus Salzburg. În stagiunea trecută, Jonathan Bloxham și-a făcut debutul în Japonia, cu Orchestra Simfonică din Tokyo.

După ce a descoperit arta dirijorală la vârsta de 20 de ani, a devenit asistent la CBSO, în 2016-2018, sub conducerea lui Mirga Gražinytė-Tyla, și l-a asistat pe Paavo Järvi, care l-a invitat apoi, în repetate rânduri, să dirijeze Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen. De atunci, Jonathan Bloxham a dirijat orchestre în întreaga Europă.

A realizat înregistrări pe CD cu London Symphony Orchestra (2022) și Nordwestdeutsche Philharmonie (2021, fiind descris de MusicWeb International drept „irezistibil”). În calitate de director artistic al Festivalului Northern Chords, a solicitat lucrări tinerilor compozitori precum Vlad Maistorovici, Jack Sheen și Freya Waley-Cohen.

Jonathan Bloxham a studiat arta dirijorală cu Sian Edwards, Michael Seal, Nicolás Pasquet și Paavo Järvi. Ca violoncelist, a studiat la Școala Yehudi Menuhin și la Școala de Muzică și Artă Dramatică Guildhall, iar debutul său concertistic a avut loc la Filarmonica din Berlin, în 2012.

Finalele secţiunilor Vioară şi Pian se văd tot în direct la TVR Cultural

Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii George Enescu pentru finala secțiunii de Vioară pe 16 septembrie, iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în finala concursului de Pian, pe 22 septembrie 2024.

(w882)

Cristian Măcelaru și Gautier Capuçon - Orchestra FGE, Festivalul International George Enescu 2023 - foto Catalina Filip

Totodată, concertul de închidere al Concursului Enescu va fi susţinut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta artistului român de Grammy, cel care a dirijat Orchestra Naţională a Franţei la deschiderea Jocurilor Olimpice Paris 2024, directorul artistic al Festivalului Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru. Toate aceste concerte vor putea fi urmărite în direct la TVR Cultural.

credit foto: FB George Enescu Festival (Petrică și Cristina Tănase)

 

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...