loader
Foto

Galerie foto

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ediția 2024, primind, pentru performanța sa, 15.000 euro. Pe locul al doilea, s-a situat pianista Tatiana Dorokhova, iar locul al treilea a fost ocupat de Evgeny Konnov.

 

(w500)

Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi (31 de ani) a câștigat secțiunea de profil din cadrul celei de-a XIX-a ediții a Concursului „Enescu”, interpretând  „Concertul nr. 2 pentru pian în Si Bemol Major, Op. 83”, de Johannes Brahms, o operă caracterizată prin căldură lirică și eleganță virtuoasă. El a fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Reif.

(w882) Roman Lopa

Roman Lopatynskyi. Sursă foto: Alex Damian/ Concursul „Enescu”

Lopatynskyi s-a născut în 1993 la Kiev. Ca laureat a peste 20 de competiții internaționale de pian, precum Concursul Internațional de Pian „Hamamatsu”, Concursul Internațional de Pian „Ferruccio Busoni” din Bolzano, Concursul Internațional pentru Tineri Pianiști în Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul Internațional „Arthur Rubinstein” Piano Master, este unul dintre cei mai proeminenți și aspiranți tineri pianiști din Ucraina. Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg din 2017.

Este invitat frecvent să cânte în săli de concerte și la festivaluri internaționale renumite, precum Ginza Tokyo Hall, Steinway Hall din New York, Festivalul Internațional de Pian Mariinsky din Sankt Petersburg, Festivalul Next Generation Classic din Bad Ragaz, Festivalul de Muzică Heidelberger Frühling și a colaborat cu succes cu Orchestra Simfonică Națională și Filarmonica Națională din Ucraina, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonicii Radiodifuziunii Germane Saarbrücken Kaiserslautern, Orchestra dell’Arena din Verona și Filarmonica Teatrului din Bologna. De asemenea, a debutat la Musikverein și la Konzerthaus din Viena.

Pentru performanța sa, Roman Lopatynskyi a primit un premiu în valoare de 15.000 euro.

(w882) Câștigă

Câștigătorii Secțiunii „Pian”. Sursă foto: Alex Damian/ Concursul „Enescu”

Pianiștii ruși Tatiana Dorokhova și Evgeny Konnoy au obținut premiile II și III cu lucrări de Ceaikovski și Brahms

Rusoaica Tatiana Dorokhova (33 de ani) a obținut locul al doilea în cadrul Secțiunii „Pian” a Concursului „Enescu”, cu opera „Concertul nr. 1 pentru pian în Si Bemol Minor, Op. 23”, de Piotr Ilici Ceaikovski, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus. Pentru performanța sa, a primit un premiu în valoare de 10.000 euro.

Tatiana Dorokhova s-a născut în 1991 în Volgograd, într-o familie de muzicieni. A început să cânte la pian la vârsta de șase ani și a absolvit în 2006 Școala de Muzică pentru Copii nr. 14 din Volgograd (la clasa profesoarei Anna Cherfas), Școala Centrală de Muzică a Conservatorului de Stat Ceaikovski din Moscova în 2009 și în 2016 (la clasa profesorului Alexander Mndoyants). A luat parte la cursuri de măiestrie cu muzicieni remarcabili precum Dmitry Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Dina Yoffe, Leon Fleisher, Richard Goode și alții.

Tatiana Dorokhova este laureată a numeroase concursuri internaționale și a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri „Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici și ruși”, lansată de casa de discuri Melodiya.

(w882) Tatiana Do

Tatiana Dorokhova. Sursă foto: Alex Damian/ Concursul „Enescu”

Evgeny Konnov (Rusia, 32 de ani) a obținut premiul al III-lea și 5.000 de euro pentru performanța sa de duminică de la Concursul „Enescu”, unde a interpretat „Concertul nr. 1 pentru pian în Re Minor, Op. 15”, de Johannes Brahms. Acest concert iconic, cunoscut pentru intensitatea sa dramatică și măreția simfonică, este o lucrare monumentală care cere atât măiestrie tehnică, cât și profunzime emoțională, precizează reprezentanții Concursului „Enescu”.

Evgeny Konnov s-a născut în Chirchiq (Uzbekistan) în 1992. A studiat cu profesorii Georg Fridrich Schenk, Evgenia Rubinova, Jan Jiracek von Arnim, Albert Mamriev și Christoph Hammer.

Este laureat al mai multor concursuri internaționale, inclusiv premiul I la Concursul Internațional de Muzică „Maria Canals”, ediția 64, premiul I la Concursul Internațional de Pian „Unisa”, ediția a XIV-a, și premiul I la Concursul Internațional de Pian „Ettore Pozzoli”, ediția 31.

Evgeny Konnov a concertat în săli importante, precum Konzerthaus și Musikverein din Viena, Gasteig din München, Auditoriumul Național de Muzică, Palatul de Muzică din Catalonia, Barcelona, Auditoriumul din Tenerife Adán Martín, Casa de Muzică din Porto, Sala Cortot din Paris. A cântat cu Orchestra Simfonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra Filarmonicii Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, Orchestra Națională Jove din Catalonia, Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Portugalia.

(w882) Evgeny Kon

Evgeny Konnov. Sursă foto: Alex Damian/ Concursul „Enescu”

Premiul publicului a ajuns la Evgeny Konnov

„După o finală plină de emoții intense și pasiune, juriul a desemnat câștigătorii Secțiunii „Pian”:

Premiul I: Roman Lopatynskyi

Premiul II: Tatiana Dorokhova

Premiul III: Evgeny KonnovPremii speciale:

Premiul publicului: Evgeny Konnov.

Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu: Roman Lopatynskyi.

Premiul Constanța Erbiceanu: Alexa Stier.

Premiul pentru piesa impusă – Bulz pentru pian, compusă de Diana Rotaru: Tatiana Dorokhova”, a anunțat, duminică seară, juriul Secțiunii „Pian”.

Din juriu au făcut parte pianiștii Lilya Zilberstein (președinta juriului), Luiza Borac, Dana Borșan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpčeski, Alexander Shtarkman și managerul Martin Campbell-White.

Sursă imagini: Alex Damian/ Concursul Internațional „George Enescu”

Logo

 
Iuliana Marciuc: „Am simțit cu adevărat puterea Crăciunului și a cadoului celui mai important pe care îl primisem”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Sportivii ajung la performanță doar datorită talentului înnăscut?

Ideea că sportivii de performanță reușesc doar datorită talentului înnăscut este una frecvent discutată și adesea idealizată. Cu toate acestea, ...

Noul Guvern Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni

Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii ...