CONCLUZIILE ŞEDINŢELOR COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN ZILELE DE 18 şi 23 mai 2011
Prezenţi: Gabriela Avram, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu, Bogdan Tomulică;
Absenţi: Bogdan Tomulică (23 mai);
Invitaţi: Dana Vlad, reporter DEI, Cristian Răuţu, editor Reportajele jurnalului(18 mai) şi Gelu Voican Voiculescu, Anca Lăzărescu, director DEI, Raluca Stroe Brumaru, producător general DEI (23 mai)
Ordinea de zi:
Adresa nr. 5334/19.04.2011, înregistrată la SRTV cu nr. C/5653/19.04.2011 privind sesizarea domnului Gelu Voican Voiculescu depusă la Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă de la Senatul Romaniei prin care Gelu Voican Voiculescu a reclamat faptul că emisiunea „Reportajele jurnalului/Revoluţia din sertar" din 10 aprilie a.c. „ a fost concepută într-un spirit care se abate vizibil de la neutralitatea şi echidistanţa politică pe care televiziunea publică este obligată să le respecte".
După vizionarea înregistrării emisiunii „Revoluţia din sertar" din 10 aprilie şi a audierii invitaţilor prezenţi la cele două şedinţe, Comisia de Etică şi Arbitraj a constatat următoarele:
1. Reportajul „Revoluţia din sertar" şi-a propus tratarea unei teme care a fost până acum subiectul a numeroase anchete, documentare, reportaje şi investigaţii atât în media românească cât şi în cea internaţională, revoluţia română din decembrie 1989. Interesul public pentru subiect este firesc atât timp cât în 22 de ani justiţia nu a oferit nici o rezoluţie pentru evenimentele de atunci. În aceste condiţii atât presa cât şi publicul continuă să facă speculaţii şi să avanseze scenarii în căutarea adevărului despre cel mai important eveniment al istoriei recente a României, mai ales că nu s-au identificat vinovaţii pentru pierderile de vieţi omeneşti. Reportajul s-a bazat pe declaraţii filmate ale unor revoluţionari despre implicarea lui Ion Iliescu, Dan Iosif şi Gelu Voican Voiculescu în evenimentele din decembrie 1989, cărora li se aduc acuzaţii deosebit de grave şi s-a dorit o investigaţie despre incapacitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a finaliza ancheta cu privire la evenimentele din decembrie 1989, de la Bucureşti. Aceste premise ar trebui să fie luate în calcul la tratarea unui subiect delicat atât pentru urmaşii victimelor cât şi pentru actanţii prezenţi în miezul evenimentelor.
2. Reportera Dana Vlad şi editorul Cristian Răuţu au menţionat motivele pentru care au decis tratarea acestei teme şi au povestit care au fost principalii paşi ai investigaţiei. Ei au menţionat că subiectul principal al anchetei a fost Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care nu a reuşit în mai bine de 20 de ani să ajungă la o rezoluţie pentru dosarul 97/P/1990, de unde şi titlul reportajului. Cei doi au recunoscut că reportajul a avut erori tehnice ca cea prin care grafica de timp/loc pentru intervenţia lui Ion Iliescu nu a apărut pe ecran, ceea ce a creat confuzie şi nu a punctat faptul că era o declaraţie mai veche, nu una obţinută în raport cu ceea ce spuneau cei intervievaţi în reportaj.
3. Gelu Voican Voiculescu a acuzat şi la şedinţa CEA „asimetria" reportajului, în care nu i s-a oferit şansa de a avea o reacţie filmată şi a afirmat că reportera Dana Vlad a avut un comportament partizan susţinând punctul de vedere al Asociaţiei 21 decembrie. El a insistat să afle datele de evidenţă a populaţiei ale celui care prin declaraţia din dosarul 97/P/1990 îl incrimina personal, pentru că se gândeşte să îl dea în judecată. Declaraţia respectivă apărea filmată ca ilustraţie în reportaj şi face parte din dosarul 97/P/1990
5. În timpul audierii în faţa Comisiei de Etică şi Arbitraj, reprezentanţii Departamentului Emisiuni Informative şi Gelu Voican Voiculescu au căzut de acord că s-ar impune realizarea unui alt reportaj cu aceeaşi temă în care să existe şi punctul lui de vedere filmat, difuzat pe acelaşi spaţiu orar.
Pornind de la constatările de mai sus, membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj sunt de acord că:
GABRIELA AVRAM....................................................................
HORIA GRUŞCĂ..........................................................................
SORIN HOBANA..........................................................................
IOANA MUREŞAN.......................................................................
IRINA PĂCURARIU..........................................................
LOARA ŞTEFĂNESCU......................................................
BOGDAN TOMULICĂ..absent.......................................................