loader
Foto

Concertul Regal Caritabil, la Ateneul Român

A cincisprezecea ediție a Concertului Regal Caritabil a avut loc, ca în fiecare an, pe 25 octombrie, în memoria Regelui Mihai. Evenimentul este reflectat într-o nouă ediţie "Ora Regelui", sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 13.00, la TVR 1.

 

Mihai Ritivoiu, Cadmiel Boțac, Constantin Borodin, Izabela Ghergu, Mircea Dumitrescu și Paul Răducanu sunt artiști care au crescut odată cu Programul Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României.

(w882) Ora Regelu

Alături de orchestra Universitaria a Universității Naționale de Muzică din București, condusă de Tiberiu Soare, ei au creat emoția Concertului Regal Caritabil din acest an, pe scena Ateneului Român.

(w882) https://ww

”Vreau să arăt că putem oferi o seară muzicală la cele mai înalte standarde posibile, bazată exclusiv pe talentul noii generații”, și-a propus dirijorul Tiberiu Soare, totodată mentor în programul dedicat tinerilor muzicieni; ”să impresionăm din punct de vedere artistic, pentru a convinge din punct de vedere social, referitor la sprijinul pe care anumiți oameni îl pot aduce unor tineri artiști la început de drum. Vorbim despre povești de succes, despre tinerii care au fost bursieri în program și care au ajuns foarte departe.”

(w882) Ora Regelu

Inspirația tinerilor plasticieni a gravitat în jurul pasiunilor regale, iar lucrările lor au fost prezentate cu mândrie Majestății Sale Margareta și invitaților.

(w882) Ora Regelu

Pentru a sărbători legătura strânsă dintre Coroană și Armată, de-a lungul vremii, Majestatea Sa Margareta a onorat prin înalte distincții mai multe personalități, dar și pe reprezentanții unora dintre arme: Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul, Batalionului 33 Vânători de Munte Posada, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

(w882) Ora Regelu

În semn de mare prețuire atât pentru întărirea legăturilor Coroanei cu diaspora, cât și pentru diplomația culturală pe care o promovează, doamnei ambasador Gabriela Dancău i-a fost conferit Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

(w882) Ora Regelu

Excelența Sa este Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta și în Republica San Marino. Anterior, doamna Gabriela Dancău a reprezentat România în calitate ambasador în Regatul Spaniei. În ambele state, în care comunitatea de români este numeroasă, Familia Regală a întreprins mai multe vizite pe parcursul anilor, care s-au dovedit extrem de apreciate de autoritățile celor două țări, dar și de conaționalii noștri, trăitori departe de meleagurile natale.

(w882) Ora Regelu

În cadrul ceremoniei de la Palatul Regal, Majestatea Sa Margareta a răsplătit pentru rezultatele la învățătură opt studenți care învață la universități din București și din Chișinău. Federația Română de Șah a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.

(w882) Ora Regelu

Sportul a fost susținut de toate generațiile Familiei Regale, Universitatea de Educație Fizică avându-l fondator pe Regele Ferdinand. Recent, și Majestatea Sa Margareta a vizitat instituția care formează antrenorii viitorilor campioni.

(w882) Ora Regelu

”Povestea Trenului Regal”, cartea scrisă de Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde, îi invită pe cititori într-o călătorie prin istoria României, pe urmele suveranilor care au străbătut țara pe căile ferate. Reședința regală pe roți atrage și în zilele noastre mii de oameni, fascinați că încă funcționează.

(w882) Ora Regelu

”Este actualmente cel mai vechi tren regal din Europa și singurul dintre cele fabricate înainte de 1945. Trenurile regale belgian, suedez și spaniol, de pildă, sunt astăzi obiecte de muzeu, iar cel britanic, aflat în funcțiune, este construit în anii 1970”, scrie Principele Radu, în prefața volumului.

(w882) Ora Regelu

Alteța Sa Regală completează: ”Atunci când intră în tren și mai ales când sunt poftiți la masă în Vagonul Sufragerie, oamenii devin sfioși și sensibili, încurcați și zăpăciți, copleșiți de emoție, fie că sunt copii, adolescenți, maturi sau vârstnici, politicieni, militari, profesori sau artiști. Ei intră dintr-o dată în miezul unui simbol, al unui ideal, al unei părți din fibra națiunii și din identitatea românească din toate timpurile.”

 

***
Program de difuzare:
TVR 1 – sâmbătă, 2 noiembrie 2024, ora 13.00
TVR Internațional – sâmbătă, 2 noiembrie 2024, ora 15.00
TVR Moldova – joi, 7 noiembrie 2024, ora 16.00

 

***

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

credit foto: romaniaregala.ro

 

Logo

 
Lari Giorgescu:

Lari Giorgescu: "Libertatea e o formă de destin"

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 10:00, "Mic Dejun cu un Campion" ne propune o ediţie eveniment care aduce în lumina reflectoarelor un actor pe ...

În cel de-al şaselea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Despre pasiuni și motivație la ”Destine ca-n filme”

Constantin Popovici poate fi considerat un ”nomad modern”, care a trecut de la sportul de performanță la artă și la cliff diving, iar Mihai Sarca ...