loader
Foto

Concerte extraordinare susținute de Orchestra Filarmonicii din Israel, sub bagheta renumitului dirijor Zubin Mehta, în direct şi în exclusivitate la TVR

O bucurie neașteptată aduce Televiziunea Română telespectatorilor săi: duminică şi luni, 29 şi 30 septembrie, pregătiți-vă pentru două evenimente muzicale de neratat, transmise în direct de TVR Cultural şi TVR 1, de la Ateneul Român și Sala Palatului! Dirijor: Zubin Mehta, invitate: violonista Lisa Batiashvili și pianista Martha Argerich

 

După marile evenimente din cadrul Concursului Internaţional George Enescu, pe care telespectatorii le-au putut urmări în direct la TVR Cultural, finalul lunii septembrie vine cu o nouă surpriză pentru iubitorii muzicii simfonice: este vorba despre două concerte extraordinare susținute de Orchestra Filarmonicii din Israel, sub bagheta renumitului dirijor Zubin Mehta, avându-le invitate pe violonista Lisa Batiashvili și pianista Martha Argerich. Primul dintre acestea va putea fi urmărit duminică, 29 septembrie, ora 19.30, în direct la TVR Cultural, iar cel de-al doilea – luni, 30 septembrie, ora 19.30, în direct şi în exclusivitate la TVR Cultural şi TVR 1.

Anul 2024 marchează un moment istoric important pentru România: 145 de ani de la acordarea cetățeniei primilor evrei. În semn de omagiu, Guvernul României și Federația Comunităților Evreiești din România organizează o serie de evenimente speciale în perioada 29-30 septembrie 2024, printre care şi cele două concerte extraordinare susținute de Orchestra Filarmonicii din Israel. Vor fi momente memorabile, pe care telespectatorii TVR Cultural şi TVR 1 le vor putea urmări în transmisiune directă.

Vedetele acestor seri sunt renumitul dirijor Zubin Mehta, care a coordonat, printre altele, Orchestrele Filarmonicilor din Viena și din Berlin, cât și Filarmonica din Israel, orchestre cu care se mândrește cu o colaborare de peste 50 de ani, pianista argentiniana Martha Argerich, una dintre cele mai proeminente artiste ale lumii muzicale şi violonista Lisa Batiashvili, o prezență constantă pe marile scene internaționale.

„Telespectatorii vor trăi momente unice, pentru că vom avea privilegiul să le putem urmări acestor uriași artiști fiecare gest și fiecare răsuflare încărcată de emoție. Două concerte cadou, două seri în care vom respira cu toții cea mai profundă și mai rafinată muzică interpretată de cele mai mari nume ale scenei muzicale internaționale”, subliniază Valentina Băinţan, producătorul celor două transmisiuni directe din 29 şi 30 septembrie de la TVR.

„Vă așteptăm la două evenimente muzicale fenomen, să ne bucurăm și să savurăm împreună o muzică ce ne va purta prin cele mai frumoase emoții și prin cele mai neașteptate unghere ale sufletului. Pentru că fiecare seară de concert este menită să ne aducă aminte că muzica clasică nu poate fi făcută și trăită decât la nivel colectiv. Împreună. Muzicieni și public, într-un transfer de emoții copleșitoare”, a adăugat ea.

(w882)

Zubin-Mehta-©-Simone Donati Terra Project Contrasto, festivalenescu.ro

„Zubin Mehta este dirijorul care domină orchestra printr-un calm suveran, însă cald și profund. Tensiunea adâncă din ochi coordonează rafinat fiecare partidă de instrumente din orchestră. A avut mereu capacitatea de a hipnotiza, pentru că reușești cu greu să te desprinzi de gestica ce îi dezvăluie arta dirijorală desăvârșită. Este muzicianul care te face să realizezi că stai în fața unuia dintre acei artiști extrem de înzestrați, care au găsit acea cale de comunicare cum numai dirijorii conectați la sferele înalte sunt capabili să o facă.

Iar pianista Martha Argerich uluiește prin felul ei unic de a înmărmuri întreaga atmosferă de pe scenă. Dar și din sală. A fost mereu și este o apariție care obligă publicul la o liniște smerită. Iar în momentul în care atinge clapele, rămâi cu senzația că pianul prinde viață și își cântă supus liniile melodice pline de o emoție zdrobitoare. Gesturile Marthei Argerich, touchée-ul, privirea, sunt dominate de o vrajă ce cuprinde totul în jur, seducând și învăluind candid muzicieni și public deopotrivă”, ne introduce Valentina Băinţan în universul armoniilor perfecte.

Programul concertelor transmise în direct de TVR Cultural şi TVR 1:

Duminică, 29 septembrie 2024, ora 19.30 - Ateneul Român – în direct la TVR Cultural

Orchestra Filarmonicii din Israel

Dirijor: Zubin Mehta

Solistă: Lisa Batiashvili – vioară

În program:

Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul op. 35 în re major pentru vioară şi orchestră

Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a IV-a

Luni, 30 septembrie 2024, ora 19.30 - Sala Palatului – în direct la TVR 1 şi TVR Cultural

Orchestra Filarmonicii din Israel

Dirijor: Zubin Mehta

Solistă: Martha Argerich – pian

În program:

Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 1 op.15 în do major pentru pian şi orchestră

Anton Bruckner – Simfonia a IV-a

Orchestra Filarmonicii din Israel a fost înființată în 1936 de Bronislaw Huberman, iar concertul de inaugurare, care a avut loc la 26 decembrie 1936, a fost dirijat de Arturo Toscanini. IPO - Israel Philharmonic Orchestra este una dintre cele mai renumite orchestre filarmonice la nivel mondial. De-a lungul timpului, orchestra i-a avut alături pe cei mai mari dirijori și soliști din lume.

Zubin Mehta (n. Bombay, 1936) este unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii. Cu o carieră internațională de peste 65 de ani, Mehta a fost invitat din 1961 să dirijeze Orchestrele Filarmonicilor din Viena și din Berlin, cât și Filarmonica din Israel, orchestre cu care se mândrește cu o colaborare de peste 50 de ani.

Director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal (1961-1967) și al Filarmonicii din Los Angeles (1962-1978), Zubin Mehta a fost numit, în 1977, director muzical al Filarmonicii din Israel, al cărei director muzical a devenit, din 1981, pe viață.  În octombrie 2019 a părăsit conducerea, după mai bine de 50 de ani și a fost numit director emerit. În 1978 și timp de 13 ani, cea mai lungă perioadă din istoria orchestrei, Zubin Mehta a devenit director muzical al Filarmonicii din New York, iar din 1985 până în 2017 a fost numit dirijor principal al Orchestrei del Maggio Musicale Fiorentino, al cărei director onorific pe viață este până în prezent. Maestrul Zubin Mehta este Președintele onorific al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.

(w882)

Martha Argerich_credit foto: Adriano_Heitman, festivalenescu.ro

Martha Argerich este născută în Buenos Aires (Argentina) și a luat primele lecții de pian la vârsta de cinci ani, cu Vincenzo Scaramuzza. Considerată un copil minune, nu a trecut mult timp până când a început să susțină concerte și recitaluri regulate. În 1955, s-a mutat în Europa și a continuat studiile la Londra, Viena și Elveția cu Bruno Seidlhofer, Friedrich Gulda, Nikita Magaloff, Dinu Lipatti și Stefan Askenase. În 1957, a câștigat atât Concursul de pian de la Bolzano, cât și cel de la Geneva, iar în 1965 a continuat cu Concursul Internațional Chopin de la Varșovia. De atunci, a fost considerată una dintre cele mai proeminente pianiste din lume, atât ca abilitate, cât și ca popularitate.

În ciuda faptului că firea ei a condus-o adesea spre capodoperele virtuozității din secolele XIX și XX, Martha Argerich păstrează un repertoriu extins, care include, dar nu se limitează în niciun caz la operele lui Bach, Bartók, Beethoven și Messiaen, precum și Chopin, Schumann, Liszt, Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinski, Șostakovici și Ceaikovski.

Martha Argerich a înregistrat pentru EMI, Sony, Philips, Teldec și DGG, multe dintre interpretările sale fiind difuzate la televiziuni din întreaga lume. De asemenea, a primit numeroase premii Grammy dar și Premiul Gramophone pentru Artistul anului.

Lisa Batiashvili este una dintre cele mai mari violoniste ale lumii. Aclamată pentru virtuozitatea sa atât de public cât și de către criticii de specialitate, multiplu premiată, Batiashvili a dezvoltat relații de lungă durată cu orchestrele, dirijorii și muzicienii de top din lume.

(w500)

Lisa Batiashvili - credit foto: Sammy Hart, lisabatiashvili.com

A fost artistă rezidentă a Filarmonicii din Berlin, iar în prezent, agenda sa de concerte include colaborări cu Orchestra Tonhalle Zürich (dirijor Paavo Järvi), Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam (dirijor Klaus Mäkelä), Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia (dirijor Daniel Harding) și London Symphony Orchestra (dirijor Antonio Pappano).

 

 

Logo

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...