TVR a transmis în exclusivitate Festivalul Internaţional „George Enescu” | VIDEO

TVR Cultural | actualizat: Luni, 25 Septembrie 2023
Cel mai mare eveniment cultural al României - Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia XXVI - a debutat duminică, 27 august. Zeci de concerte și interviuri în exclusivitate cu personalităţi ale muzicii clasice internaţionale au fost difuzate pe TVR CULTURAL, TVR 1, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA în perioada 27 august - 24 septembrie.| VIDEO cu detalii despre programul zilnic |
Enescu 2023 TVR
  • Televiziunea publică transmite peste 60 de concerte
  • Cele mai prestigioase orchestre ale lumii vor performa live, la TVR

Cel mai mare eveniment cultural al României şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internaţional - Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia  XXVI - a debutat duminică, 27 august, în direct la TVR.

Zeci de concerte, mii de minute de muzică clasică în direct, interviuri în exclusivitate cu mari personalităţi ale muzicii clasice internaţionale, dar şi informaţii în timp real vor fi difuzate de televiziunea publică pe canalele TVR CULTURAL, TVR 1, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, în perioada 27 august - 24 septembrie.

----

Suntem onoraţi şi bucuroşi să oferim publicului telespectator un eveniment premium, cu orchestre de talie mondială, cu momente şi spectacole unice. În acord cu misiunea sa publică, TVR şi în special TVR CULTURAL se transformă, timp de patru săptămâni, într-o scenă grandioasă, pe care cei aflaţi în faţa micilor ecrane vor avea ocazia să urmărească muzică de calitate, în interpretări de excepţie, cu artişti care fac istorie în muzica clasică internaţională”, a declarat Dan-Cristian Turturică, Preşedinte-Director General al TVR.

În calitate de coproducător şi broadcaster oficial al acestui eveniment cultural de prestigiu, TVR va difuza peste 60 de concerte, în direct şi înregistrate. Transmisiunile live vor include şi seria de concerte pentru familii şi copii – o premieră a Festivalului, cu programe concepute special pentru a stimula interesul celor mici pentru muzica şi instrumentele clasice.

Spectacolul de deschidere a fost transmis în direct pe TVR 1, TVR CULTURAL, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, duminică 27 august, de la ora 19.30 şi a fost precedat de o ediţie specială (de la ora 19.00), cu intervenţii şi interviuri de pe covorul roşu realizate de moderatorul Marius Constantinescu. Sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, Orchestra Filarmonicii George Enescu a interpretat, alături de celebrul violoncelist Gautier Capuçon, Concertul pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvořák, Rapsodia română nr. 2 de George Enescu şi Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss.

Toate celelalte concerte vor putea fi urmărite pe TVR CULTURAL, de la orele 17.00 sau 20.00 şi vor fi, la rândul lor, precedate de ediţii speciale moderate de jurnaliştii Marius Constantinescu şi Cătălin Sava.

De asemenea, echipa Televiziunii Române realizează podcasturile TVR#Enescu, moderate de producătorul Valentina Băinţan, precum şi Agenda culturală – filler zilnic cu recomandări din programul evenimentului. În pauzele concertelor, telespectatorii pot urmări interviuri cu invitaţi din lumea culturală şi artistică (actori, artişti din zona muzicii pop, rock şi din muzica clasică, scriitori, regizori de film etc.) realizate de Valentina Băinţan şi Claudia Robu.

O altă noutate a ediţiei din acest an, alături de seria de concerte pentru familii şi copii, este revenirea în programul Festivalului a Concertelor de la Miezul Nopţii. În cadrul concertelor nocturne, programate de la  ora 22.30, pe scena Ateneului Român vor urca soprana Olga Peretyatko, tenorul Marius Vlad Budoiu, mezzosoprana Kate Lindsey, Ensemble Zefiro - celebrul ansamblu italian de suflători, specializat în muzică barocă -, renumitul pianist și compozitor internațional turc Fazil Say, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Avi Avital - unul dintre cei mai cunoscuți interpreți la mandolină din lume, organistul Cameron Carpenter şi mulţi alţii.

(w500) P Enescu 2

Pe parcursul celor patru săptămâni ale Festivalului, Ateneul Român, Sala Mare şi Sala Mică a Palatului, precum şi Sala Radio vor fi gazdele celor mai mari orchestre ale lumii, dintre care amintim: Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică din Israel, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Simfonică WDR din Koln, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, Orchestra Regală Concertgebouw, Cameristi della Scala, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestrei de cameră Franz Liszt, Orchestra de cameră Berlin Academy of American Music, Orchestra de cameră Manchester Camerata etc.

Din programul evenimentului nu vor lipsi cele mai cunoscute ansambluri muzicale româneşti, cum sunt Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Istoria Televiziunii Române este legată indisolubil de Festivalul Internațional „George Enescu”, care s-a constituit într-un brand, un etalon al performanţei la cel mai înalt nivel încă din momentul lansării. Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi a transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului şi Concursului Internațional „George Enescu”, iar la ultimele ediţii, a încheiat o serie de parteneriate externe cu prestigioase televiziuni europene interesate de Festival. Una dintre cele mai de succes colaborări este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat şi cu Arte, Televiziunea Naţională Elveţiană (Television Suisse Romande) sau ZDF.

***

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne scrieţi la: comunicare.corporate@tvr.ro

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol